Semra Turković-Hrle

Turković gura kćerku na poziciju u UN

O kampanji za učlanjenje BiH u ovu organizaciju, kao ni o kandidatu nije upoznato ni Predsjedništvo BiH, ali ni druge institucije.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2021. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat BiH za člana Ureda za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim narodima (UNOCT) je Semra Turković-Hrle, kćerka ministrice inostranih poslova Bisere Turković, saznaje “Glas Srpske”.

O kampanji za učlanjenje BiH u ovu organizaciju, kao ni o kandidatu nije upoznato ni Predsjedništvo BiH, ali ni druge institucije, piše Glas Srpske.

Ovo je nastavak skandaloznog postupanja Turkovićeve, jer je bez znanja Predsjedništva prvo započela kampanju lobiranja za učlanjenje BiH u UNOCT, kada je turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu poslala pismo u kojem ga poziva da pomogne BiH da pristupi organizaciji, o čemu je naš list detaljno pisao početkom prosinca prošle godine.

Ured za borbu protiv terorizma osnovana je 2017. godine, na inicijativu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. Na njenom čelu nalazi se Rus Vladimir Voronkov, a njegov zamjenik je bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

Iako nije jasno za koju funkciju konkretno je BiH podnijela kandidaturu, pretpostavlja se da je u pitanju Savjetodavni odbor koji čini 21 država članica, među kojima je, između ostalog i Turska.

Turkovićeva od početka cijele situacije nije davala odgovore Predsjedništvu o ovom pitanju, a kako nam je rekao dobro upućen izvor, sada je poznato je da je kandidat za predstavnika BiH u UNOCT-u njena kćerka Selma Turković.

''Turkovićeva je ovaj proces, kao i mnoge druge, opet vodila sama i u vlastitom interesu. Predsjedništvo je pokušalo da dobije odgovore, ali od toga nije bilo ništa. Nedavno smo upoznati da je ona kandidirala svoju kćerku za ovu međunarodnu funkciju. Ne znamo čiji je kandidat, ali svima je jasno iz kompletne situacije'', istaknuo je dobro obaviješten izvor.

Da je Turkovićeva ovu kampanju vodila u tajnosti i bez konzultacija sa relevantnim institucijama, govori i činjenica da o kandidatu u ovoj međunarodnoj organizaciji nisu upoznati ni Ministarstvo sigurnosti BiH, ali ni ministarstva unutarnjih poslova entiteta, koja su nadležna za borbu protiv terorizma.

''Najnejasnije ostaje to šta je konačan cilj ovakve kandidature, ako uzmemo u obzir da se BiH vrlo često spominje kao problematična zemlja u pogledu borbe protiv terorizma. U međunarodne institucije kao što je ova trebalo bi biti imenovani najbolji kadrovi, a ne članovi obitelji ili partijski službenici'', rekao je izvor.

Savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ana Trišić-Babić rekla je za “Glas Srpske” da ona prvi put čuje da se BiH kandidirala za članstvo u toj međunarodnoj instituciji, ali i da je Turkovićeva kao predstavnika predložila svoju kćerku.

''Zatekli ste me ovom informacijom, ali ako znamo da to dolazi od Bisere Turković, nisam iznenađena. Mi ćemo svakako još jednom tražiti obrazloženje ministarstva i same ministarke. Ovo je samo još jedan dokaz da ona vodi diplomaciju samo u privatne i u svrhe svoje stranke. Ona očigledno želi da kompletnu obitelj stavi u diplomatske krugove, pa je nakon sina i zeta, sada odlučila zaposliti i kćerku'' rekla je Trišić-Babić.

Na prijedlog zastupnika Dušanke Majkić, Dom naroda Parlamenta BiH u narednom periodu trebalo bi da raspravlja o nezakonitom djelovanju ministarke inozemnih poslova BiH Bisere Turković. Kao razlog za podnošenje inicijative Majkićeva je navela niz nezakonitih poteza Bisere Turković, a posebno ignoriranje činjenice da je za vođenje vanjske politike zaduženo Predsjedništvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close