Odgovor na odgovor

Turković pozvala Grubešu da opet pročita tekst odluke

Saopćenje za javnost ministrice Turković povodom tvrdnji ministra pravde Grubeše
Vijesti / Politika | 26. 05. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom odgovora ministra pravde Josipa Grubeše, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je novo priopćenje.

Nervoza

U priopćenju Turković poziva ministra Josipa Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio.

''Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana'', navodi Turković te podsjeća da Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU.

''Naravno da su predstavnici EU blagovremeno upoznati sa prijedlogom te da do danas MVP BiH nije dobio nikakav službeni stav Europske unije o tome'', ističe.

Grubeša se, naglašava Turković, poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike. No, ovdje je, poručuje Turković, trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike.

''Nervozna reakcija ministra najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ drži vlast, kritizirali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma'', navodi. 

Grubeša, kako navodi ministrica, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato što smo mi protiv nje, nego zato sto nije adekvatno pripremljena.

''Kritizirali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati nitko je razuman neće blokirati.

Odgovori

Ne prihvaćamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati sa interesima građana BiH. Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milijunskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih tjedana traže da ovu odluku donesemo!'', poručila je Turković.

Podsjetimo, ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je povodom medijskih istupa ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković kojima je optužila HDZ da opstruira usvajanje odluke Vijeća ministara BiH kojom se omogućava bezvizni ulazak građanima Saudijske Arabije.

"Bez sumnje je dug ambasadorski staž ministrice Turković u arapskim zemljama proizveo određene simpatije prema tom dijelu svijeta, pa ne obrazlaže i drugi dio odluke kojom nema bezviznog režima ni za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku.

Optužbe kako ministri HDZ-a bilo što opstruiraju su netočne jer mi samo poštujemo preporuke institucija Europske unije koje su, između ostaloga, sadržane u pismu koje je ovih dana iz Izaslanstva EU u BiH stiglo na adresu Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi ministrica Turković", Grubeša, naveo je između ostalog Grubeša. 

Kopirati
Drag cursor here to close