Veleposlanstva

Turković podijelila instrukcije

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH povodom navodnog non-papera o preustroju BiH.
Vijesti / Politika | 21. 04. 2021. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Bisera Turković

''Bosna i Hercegovina je neovisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Europske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije'', navedeno je između ostalog, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Neophodno je da, kako je navedeno, u svim kontaktima s nositeljima vlasti država, kao i s najvišim dužnosnicima institucija u kojima su akreditivan, a u skladu s vanjskopolitičkim ciljevima BIH, koje je jasno definiralo Predsjedništvo BiH kroz okvir i smjernice za djelovanje relevantnih institucija BiH u ovom domenu, ''aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH''. 

''Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, točne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima. Potrebno je da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim ste akreditirani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednja dva desetljeća, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih naroda, Europske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija. Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu'', istaknuto je, između ostalog, u instrukciji.

Kopirati
Drag cursor here to close