Madline prati stanje

Turković-Albright: SAD će pojačati angažman u BiH i regiji

Razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, te o ulozi međunarodne zajednice.
Vijesti / Politika | 24. 06. 2021. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Washingtonu sa bivšom državnom tajnicom Sjedinjenih Američkih Država, predsjednicom Nacionalnog demokratskog instituta (National Democratic Institute-NDI) i predsjednicom ''Albright Stonebridge'' grupe Madeleine Albright, priopćili su iz njenog ureda.

Razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, te o ulozi međunarodne zajednice.

''Albright veoma pomno prati događanja i sudjelovala je na saslušanju u Kongresu SAD-a, a u vezi sa formiranjem politike administracije predsjednika Joe Bidena prema Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu'', rekla je Turković.

Iz njenog ureda navode kako su sugovornice u dužem razgovoru razmijenile stavove, te izrazile očekivanje da će ojačani angažman SAD u Bosni i Hercegovini i regiji biti poticaj za ubrzavanje reformskih procesa, posebno u smjeru jačanja države, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Albright je prihvatila poziv ministrice Turković da posjeti Bosnu i Hercegovinu te podržala aktivnosti na euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine, dodaje se.

Kopirati
Drag cursor here to close