Pressing

Tunjo Filipović napao politiku Bakira Izetbegovića

Prepričao je i svoj razgovor s Alijom Izetbegovićem o trenutku kada je imenovao Sulejmana Tihića za svog zamjenika.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2018. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Recite vi meni: Ima li SDA, kao vodeća stranka, koncept Bosne? Ona krije stvarni koncept. Zadovoljila bi se da ima svoj dio", kazao je u emisiji Pressing televizije N1 akademik i filozof Muhamed Filipović.

''Imam mnogo argumenata za to. Zašto ne djeluje na teritoriji cijele BiH. Ja da sam član Predsjedništva, uzeo bih svoje ljude i otišao u Prijedor, Banja Luku, Zvornik i sazvao ljude i razgovarao s njima. Ne može se voditi bosanska politika ako se ide samo u džamije i džemate", dodao je.

"Mora se znati da je netko u ime nas, u ime Bošnjaka, pristao na podjelu zemlje. Taj neko je onaj tko je tada vodio poslove, zna se tko je bio. Neću da ga imenujem jer se kod nas diskriminira i smatra zločinom ako se imenuje autor nekog čina ili događaja od kojeg svi trpimo. Nitko ne želi preuzeti odgovornost. Nije bilo nikakvog načina da se nama nametne bilo kakva podjela, osim da mi sami pristanemo na to. Međunarodna zajednica te Engleska Njemačka i Francuska nisu imale pravo da mijenjaju ustavni sustav na sastancima u Ženevi. Jedino smo mi mogli odustati od principa jedinstva države, odnosno političkog jedinstva. Bio je veliki broj Srba i Hrvata koji su podržavali BiH kao državu jer bi to zaključilo stvari i normaliziralo ih te onemogućilo ulaske u nove avanture. Ne gori svima vatra u glavi'', rekao je, između ostalog, Filipović.

Naveo je kako smatra da će se svjetske sile opet pokušati "namiriti na BiH".

"Oni će se opet htjeti namiriti na BiH, ali će to zavisiti od nas. Ako se budemo dovoljno snažno suprotstavili. Ako ne mislite na cijelu BiH, onda nam ne trebate, to trebamo reći našim političarima. Ako Čović može koristiti položaj Predsjedavajućeg da hoda po svijetu i lobira za jedan separatistički projekt, ako se Ivanić može praviti filozof, a ovaj naš da ne vidi ništa i samo gleda da li će u ponašanju partnera naći motiv da narodu kaže da ih svi mrze, a on ih štiti. Danas nema bošnjačke politike. Liči mi na izgubljenost, konfuziju, nedostatak ideje i koncepta", poručio je Filipović.


Prepričao je i svoj razgovor s Alijom Izetbegovićem o trenutku kada je imenovao Sulejmana Tihića za svog zamjenika.

''Alija je barem uspio stvoriti iluziju da nešto možemo sačuvati. Kad je Tihića imenovao za zamjenika, pitao sam ga da mi objasni gdje je našao čovjeka koji je apsolutno nepoznat u BiH i koji nema nikakvu vezu s nama. On je, isto kao i ti izbjeglica iz Srbije. 1876. su oni doselili u BiH. Nisu sudjelovali u historiji BiH, nisu sudjelovali u velikim bitkama, nemaju taj osjećaj. Kaže: On dobro zna sa Srbima. Rekao sam mu da ga razumijem i rekao sam da vjerujem da je našao njega da mu bude ćuprija za Bakira, jer smatra da Bakir još nije sazrio. Rekao sam mu: Zašto bolan Bakira ne pošalješ u Bruxelles ili New York da vidi svijeta, da nauči da postoje društva, ljudi, kulture, drugačiji? Zašto ga samo vodiš u Tursku ili tamo negdje? On mi je rekao: Pa šta bi mi rekli?. Rekao sam: Ništa, sad ti govore još gore", naveo je Filipović.

Istaknuo je kako je hrvatska politika prema BiH danas loša, to je korištenje privilegija koje im je dao Daytonski sporazum.

"Dao im je privilegije da se može miješati u naše unutarnje poslove pod motom da kontrolira stanje hrvatskog naroda. Zašto ne ode u Stolac? Zašto ne ode u Livno? Čapljinu? Kupres? Glamoč? Drvar? Zašto ne ode tamo i ne vidi u kakvom su položaju Srbi i Bošnjaci. Ovaj se raspade govoreći o neravnopravnom položaju Hrvata, a sami su kreirali takvu situaciju za Srbe i Bošnjake", kazao je.

Dodao je da su izjave koje danas daju hrvatski političari "nezamislive u normalnim diplomatskim uvjetima".

"To što rade hrvatski političari i Kolinda Grabar Kitarović, takve izjave su nezamislive u normalnim diplomatskim uvjetima. Oni žele da kroz reformu Izbornog zakona legitimiraju teritorijalizaciju hrvatske nadmoći u BiH. Po tom kontekstu, sa određenih teritorija bi uvijek samo dolazili Hrvati. To je doprinos teritorijalnom cijepanju i rasipu države", rekao je.

Komentirajući položaj Srba na području BiH rekao je kako ''Srbi nikada nisu bili u inferiornom položaju ovdje''.

''Svi znamo da su bili privilegirani. Ne može se smatrati da su imali razloge u unutarnjem položaju da prave ono što su napravili. Na jedan politički akt da reagiraju upotrebom oružja. To je ilegalno. To je jedna igra Francuske i Velike Britanije koji su uvijek favorizirali Srbe zbog njihove uloge u Prvom i Drugom svjetskom ratu", poručio je Filipović.
Kopirati
Drag cursor here to close