Trump, Vučić i Hoti

U Bijeloj kući potpisan sporazum između Srbije i Kosova

Vučić i Hoti potpisali su s američkim predsjednikom Donaldom Trampom sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.
Vijesti / Politika | 04. 09. 2020. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, prenosi RTS.

Nakon potpisivanja sporazuma Vučić i Hoti su "svoj" primjerak proslijedili Trumpu, koji je na sporazum stavljao svoj potpis.

Judd Deere, glasnogovornik Bijele kuće, na Twitteru je napisao da se radi o "povijesnom sporazumu".

Još jedan povijesni sporazum koji je ovaj predsjednik (Trump) postigao da svijet učini mirnijim, prosperitetnijim mjestom - napisao je Deere.

Trump je izjavio kako su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut napredak ka ekonomskoj suradnji, javlja RTS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su u Bijeloj kući sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o normalizaciji ekonomskih odnosa, javlja RTS.

Srbija je poručila da će premjestiti izraelsko veleposlanstvo u Jeruzalem, Kosovo da će priznati Izrael, kao dio pregovora uz posredovanje SAD, izjavio je Trump, prenosi AP.

Također, Vučić je Trumpa pozvao u posjet Srbiji.

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hashim Thaci na svom Twitteru pozdravio je potpisivanje ekonomskog sporazuma te se zahvalio Bijeloj kući.

Kako doznaje Blic, Priština će prema sporazumu, između ostalog, pristupiti inicijativi Mini Schengen, bez odgađanja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati regiju, a u Beogradu će biti otvoren ured Američkog fonda za razvoj.

Na Vučićevom Instagram profilu uoči potpisivanja objavljena je fotografija gdje on, sa svojim suradnicima provjerava što se nalazi na sporazumu koji će uskoro biti potpisan.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Poslednja provera pred potpisivanje.

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Podsjetimo, Vučić je u četvrtak, nakon prve runde pregovora u Washingtonu, novinarima potvrdio da mu je tijekom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se spominjalo obostrano priznanje Prištine, što je on odbacio, i uvjeren je da ta točka više neće biti u dokumentu nazvanom "Ekonomska normalizacija", a kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je postignut napredak u ekonomskim pitanjima.

Ranije danas, Trumpov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell kazao je da se agenda pregovora koncentrira prvenstveno na ekonomska pitanja, kreiranje poslova u regiji, ostvarivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti širenje zapadnih tvrtki u, kako je rekao, "dvije države", prenosi Jutarnji.

Kopirati
Drag cursor here to close