Upozorenje

Trump o BiH: Prijetnja nije otklonjena

Izvršnu uredbu o povišenom stupnju upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush, 26. lipnja 2001. godine.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2019. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Donald Trump produžio je važenje povišenog stupnja upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

Kako je objavila Bijela kuća, Trump je obavijestio Kongres SAD-a da prijetnja zbog koje je takav stupanj upozorenja uveden i dalje postoji.

''Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, financiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucije UN 1244 na Kosovu, nije otklonjena'', navedeno je u odluci koju je potpisao Trump, prenosi Beta.

U Trumpovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su ''činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima'' i da ''i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a''.

''Zbog toga sam odlučio da je potrebno da stupanj povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. lipnja 2019. Godine'', naveo je Trump.

Izvršnu uredbu o povišenom stupnju upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush, 26. lipnja 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

Kopirati
Drag cursor here to close