Čović u RS

Trošarine i Izborni zakon su prioritet

Među uvjetima se posebno izdvajaju izmjene Zakona o trošarinama, finalizacija objedinjenih odgovora na Upitnik Europske komisije i njihovo prosljeđivanje te blagovremeno usvajanje proračuna u BiH za 2018. godinu.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2017. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović informirao je danas premijerku RS-a Željku Cvijanović o aktivnostima koje sve nadležne razine u BiH trebaju realizirati kako bi BiH stekla status kandidata za članstvo u EU.

Među uvjetima se posebno izdvajaju izmjene Zakona o trošarinama, finalizacija objedinjenih odgovora na Upitnik Europske komisije i njihovo prosljeđivanje te blagovremeno usvajanje proračuna u BiH za 2018. godinu.

Cvijanović je ponovila opredijeljenost entitetske vlade europskom putu BiH, naglasivši da je za rješavanje svih važnih pitanja u procesu europskih integracija potreban dijalog i poštovanje ustavnih nadležnosti različitih razina vlasti, priopćeno je nakon sastanka.


Istaknula je kako sve zajedničke aktivnosti u oblasti europskih integracija, uključujući i objedinjavanje odgovora na Upitnik Europske komisije, moraju da se realiziraju isključivo u okviru tijela sustava koordinacije i u skladu s njegovim procedurama i pravilima, te naglasila da su institucije RS-a uspješno završile izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije iz svoje nadležnosti.

Govoreći o reformskim mjerama koje Vlada provodi u skladu s Reformskom agendom, Cvijanović je istaknula da je RS svoj dio obveza završila još prije deset mjeseci, te da je odgovornost za neispunjavanje preuzetih mjera i odsustva aranžmana s MMF-om, isključivo na institucijama BiH u Sarajevu.

U priopćenju se navodi kako su sugovornici zajednički istaknuli značaj što hitnijeg usvajanja izmijenjenog Zakona o trošarinama, kao preduvjeta za realizaciju aranžmana s MMF-om, ali i unapređenja saradnje s drugim financijskim institucijama.

Čović se susreo se danas u Banja Luci i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom te predsjedavajućim Narodne skupštine Nedjeljkom Čubrilovićem.

Neke od tema sastanaka bile su europski put BiH, izmjene Izbornog zakona, reforma Ustavnog suda, kao i reforma javnog RTV sustava.

Usuglašeno kako je potrebno što hitnije napraviti izmjene Izbornog zakona, kao i postići jednakosti svih naroda, i ostalih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, na teritoriji cijele BiH.

Na kraju susreta, Čović je istaknuo da je cilj tih radnih sastanaka usuglašavanje informacija, kako bi krajem listopada konkretno informirao visoke dužnosnike Europske unije o stanju u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close