Prođe godina

Trojka zasjela prije godinu dana: Devet sjednica i samo jedan zajednički stav

Za rubriku ''vjerovali ili ne'' je možda i jedini zajednički stav članova Predsjedništva u cijeloj godini. I to baš u danu kada su otkazali sjednicu, na kojoj su proveli svega nekoliko minuta.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2019. u 20:24 Bljesak.info
Devet sjednica i samo jedan zajednički stav

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla je točno godina od inauguracije Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Rezultati rada Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića lako stanu u jednu rečenicu – devet sjednica, tri zajednička putovanja, rijetki trenuci zajedništva i bezbroj potpuno suprotnih stavova. Sve to usko je povezano sa blokadom formiranja vlasti.

Taktiku ''nitko ni sa kim'' trojac Dodik, Komšić i Džaferović održavao je točno 364 dana, navodi BHRT.

Poslije prvog dana prve zajedničke posjete europskim institucijama, članovi Predsjedništva BiH naučili su važnu lekciju. Naredni dani izgledali su pristojno. Izjave tada nisu dali zajedno. Nisu ni kasnije, što i ne čudi, jer su i stavovi bili potpuno različiti. Upravo zato, sjednice su često odgađali.

''Mi nismo mogli postići suglasnost oko toga i odlučeno je da se jednostavno ne izjašnjavamo, dakle da taj plan skinemo'', rekao je tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

''Taj plan se neće desiti, bez obzira na sav taj način da se ova situacija samo odgodi, i ništa više'', kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

''Uzrok ovih problema koje danas imamo je unilateralno nastojanje političkih predstavnika iz Republike Srpske, na čelu sa gospodinom Dodikom, da se obustavi NATO put BiH'', mišljenja je bio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Prije konačnog dogovora o slanju programa reformi u NATO, ovakvih je situacija bilo mnogo.

Za rubriku ''vjerovali ili ne'' je možda i jedini zajednički stav članova Predsjedništva u cijeloj godini. I to baš u danu kada su otkazali sjednicu, na kojoj su proveli svega nekoliko minuta.

Dok je javnost tražila odgovore, jedan po jedan su izlazili sa različitim stavovima. U isto vrijeme stizala su i priopćenja iz OHR-a i Europe. I oni su bili zabrinuti, ali ne za Kašmir, kao članovi Predsjedništva, nego za još jedne propale pregovore i produbljivanje političke krize u Bosni i Hercegovini.

''Predsjedništvo Bosne i Hercegovine s velikom zabrinutošću prati razvoj događaja u Džamuu i Kašmiru nakon ukidanja specijalnog statusa koji je garantirao njegovu autonomiju. Predsjedništvo je uvjereno da se Pakistanu i Indiji u okviru postojećih i obvezujućih rezolucija Ujedinjenih naroda nudi prostor za smirivanje sadašnjih napetosti i uvažavanje interesa i prava naroda Džamua i Kašmira''.

Koncenzus o problemima Indijaca i Pakistanaca ali, do jučer, nijedan koncenzus koji bi išao u korist građana Bosne i Hercegovine, kažu analitičari. Povjerenje građana, poručuju, članovi Predsjedništva do sada nisu opravdali. Slika koja je otišla u svijet, tvrde, nije ništa bolja.

''Radili su kao neka vrsta slobodnih strijelaca. Svatko je pojedinačno zastupao svoje interese, a onda su oni drugi članovi Predsjedništva reagirali govoreći da su to pojedinačni stavovi'', smatra politički analitičar Tanja Topić.

''Mi se pred svijetom definitivno brukamo da je to nezamislivo. Suverenitet se brani, jedinstvo, samostalnost se brani i javnom percepcijom. A mi činimo, ne mi nego naši politički lideri, čine sve da tu percepciju u međunarodnim krugovima potpuno obore'', kaže direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić.

Za godinu, nijedan zakon nije usvojen, kao ni proračun. Nijedan veliki projekat, osim izgradnje mosta na Savi, nije ni započet. Analitičari zaključuju, dobra ilustracija dosadašnjeg imidža Predsjedništva je i to što, za godinu, Bosnu i Hercegovinu nije posjetio nijedan regionalni lider.

Iako su najave o velikom zajedničkom sastanku stigle još zimus.

Kopirati
Drag cursor here to close