Istragu vodi Hassan Jallow

Tribunal pokrenuo vlastitu istragu o smrti Slobodana Praljka

''Istraživanje će se fokusirati na pomoć pri samoubojstvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima''
Vijesti / Politika | 01. 12. 2017. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haaški tribunal započeo je naovisnu istragu o unatarnjim operacijama u sudu nakon smrti Slobodana Praljka, koja će se odvijati uz istragu koju vodi holandska policija

Iz Haaškog tribunala je priopćeno da će istragu voditi Hassan Jallow, glavni sudac Gambije i bivši tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

''Istraga će početi slijedeći tjedan i cilj je da osigura izvještaj prije zatvaranja Tribunala 31. prosinca 2017. godine. Istragom će se procjeniti svi dosadašnji postupci, ali i dati preporuke koje mogu pomoći drugim sudovima u budućnosti. Rezultati istrage bit će objavljeni, poštujući procedure i povjerljive podatke'', navedeno je u priopćenju.

Iz Tribunala je prethodno priopćeno da će surađivati sa Javnim tužiteljstvom u Haagu koje je pokrenulo istragu o smrti Praljka, koji je nakon što mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora u Haškom tribunalu, popio nepoznatu tečnost.

''Istraživanje će se fokusirati na pomoć pri samoubojstvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima'', priopćeno je iz službe Javnog tužiteljstva, piše BIRN.

Praljku, bivšem zapovjedniku Glavnog štožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 29. studenog je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da Praljak ''kaže da je popio otrov''.

Uz Praljka, pravosnažno osuđen je i Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili i nekadašnji ministar obrane Bruno Stojić te bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković. Bivši zapovjednik Vojne policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close