''Znanje IN, korupcija OUT''

Tribina gdje mladi pitaju političare o korupciji nakon Sarajeva stiže i u Mostar

Predstavnica Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA Alma Fejzić je kazala da je korupcija jedan od gorućih problema u našoj državi, pa je zbog toga odabrana kao tema današnjeg skupa.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2018. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Tribina o korupciji

U okviru projekta ''Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije u BiH: Znanje in, Korupcija Out'' u Sarajevu je danas održana tribina o temi ''Pozicija antikorupcije u programima rada omladinskih organizacija političkih partija: Što mladi mogu učiniti za mlade'' na kojoj su sudjelovali mladi aktivisti političkih stranaka, mladi aktivisti projekta ''Znanje IN, Korupcija OUT'', studenti i drugi zainteresirani građani. 

Tribina je obuhvatila teme: pozicija prevencije i borbe protiv korupcije u programu političke stranke; aktivnosti na prevenciji korupcije koje politička stranka provodi i budući planovi; mladi i politički aktivizam te suradnja političkih partija s nevladinim sektorom i medijima. 

Predstavnica Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA Alma Fejzić je kazala da je korupcija jedan od gorućih problema u našoj državi, pa je zbog toga odabrana kao tema današnjeg skupa. 

Govoreći o programima političkih stranaka u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, kazala je da programi političkih stranaka i nisu loši, ali ''ono što rade trenutno u državi nije baš najbolje i može bolje''. 

''Programi kao programi, napisani, nisu loši, ali potrebno je bolje provesti ono što je napisano i ono što oni nama obećaju'', smatra Fejzić. 



Istaknula je da mladi, prije svega svojim aktivizmom, mogu da daju doprinos borbi protiv korupcije, ali da ih je potrebno prvo educirati. 

''Mlade prvo moramo educirati i dati im priliku, jer su oni jako zainteresirani'', kazala je Fejzić. 

Po njenim riječima, bilo bi dobro da se mladi uključe u neku nevladinu organizaciju, da se čak uključe i u političke stranke, ''da pokušaju svojim primjerom u lokalnoj zajednici učiniti nešto''. 

''Sjedeći kod kuće i kritizirajući sve nećemo daleko otići'', zaključila je Fejzić. 

Jedan od sudionika današnje tribine Mirza Abaz kazao je da je njen osnovni cilj da mladi iz različitih, kako nevladinih organizacija tako i političkih stranaka, na neki način zajedno djeluju, odnosno da iznesu stavove svojih političkih stranaka i nevladinih organizacija koje predstavljaju o problemu korupcije. 

''Što se tiče samog problema korupcije, velika je pogreška to odmah prebacivati na neke više instance, odnosno više razine vlasti zato što ta korupcija polazi od nas samih, odnosno od nas kao pojedinaca. Krenuvši od nas kao pojedinaca trebamo rješavati te probleme, a tek kasnije trebamo djelovati da te probleme rješavamo sustavno'', smatra on. 

Ističe da mladi, nažalost, nisu svjesni svoje moći. Po njegovim riječima, puno mladih misli da su oni nemoćni da promijene bilo šta, kako u svojoj lokalnoj zajednici, tako i na širem planu. 

''Mladi mogu organizirati panele slične ovome, na kojima će razgovarati o problemu, kako korupcije tako i o nekim drugim gorućim pitanjima koja su vezana za naše društvo u cjelini. Kroz te panele mogu pozvati nadležne institucije koje su zadužene za rješavanje određenih problema, kako bi pokušali iznaći neko rješenje'', kazao je Abaz, te zaključio da mladi mogu napraviti pozitivne promjene.

Ista tribina bit će održana i u Mostaru, 2. srpnja, u hotelu Bristol s početkom u 12 sati, a prijave za sudjelovanje šalju se na mail: [email protected], objavljeno je na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close