Uzimali novac za zapošljavanje

Tri godine i osam mjeseci zatvora za bivšeg zastupnika i direktora ZZO-a

Osmanović i Torić osuđeni na ukupno tri godine i osam mjeseci zatvora  
Vijesti / Politika | 29. 01. 2019. u 16:06 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BIRN / Midhat Osmanović i VeliduTorić

Općinski sud Tuzla je u ponovljenom prvostupanjskom postupku donio osuđujuću, nepravomoćnu presudu Midhatu Osmanoviću i Velidu Toriću i izrekao im kazne zatvora nakon što je Kantonalni sud Tuzla prihvatio žalbu obrane, ukinuo ranije donesenu prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Osmanoviću, koji je 2013. godine obavljao funkciju zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i člana Odbora za zdravstvo Parlamenta FBiH, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog poticanja na produženo kazneno djelo zloupotreba položaja i ovlasti u stjecaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi.

Toriću, koji je 2013.  obavljao funkciju vršitelja dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK,  izrečena je kazna zatvora u trajanju jedne godine i šest  mjeseci zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti.

Novac za prijem u radni odnos

Optužnicom se Osmanović tereti da je krajem 2013. godine,  koristeći svoj politički i stranački utjecaj, između ostalog i na organe vlasti u TK, riješio imenovanje Velida Torića na mjesto v.d direktora ZZO TK pod uvjetom da on donosi važne odluke za poslovanje ovog Zavoda, a naročito one povezane sa odabirom kandidata za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme u Zavodu.

Suprotno zakonskim odredbama i podzakonskim aktima, Torić je pristao da Osmanović donosi suštinske odluke vezane za prijem zaposlenika, te je Torić pozivao kandidate na razgovor radi odlučivanja za njihov prijem u radni odnos, a po obavljenom razgovoru, ne donoseći odluke, upućivao ih da stupe u direktan kontakt sa Osmanovićem kako bi stvorio pretpostavke da on od kandidata traži novac za prijem u radni odnos i na taj način pribavi sebi protupravnu imovinsku korist.

Za posao tražili 20.000 KM

Tako je Torić sredinom prosinca 2013. godine na razgovor pozvao jednu osobu koja je na određeno vrijeme radila u Zavodu i kojoj je isticao ugovor, te je uputio na Midhata Osmanovića a  koji je u više navrata dogovarao sastanak na kojem bi se razgovaralo o njenom zaposlenju, ali do sastanka nije došlo jer je  u sljedećim danima lišen slobode.

Torić je također sredinom prosinca 2013. godine pozvao na razgovor zaposlenicu koja je imala ugovor na određeno vrijeme u Zavodu i kojoj je isticao ugovor,  te je uputio na Midhata Osmanovića, koji se sastao sa njom u Srebreniku i priopćio joj da zaposlenje košta 20.000 KM, te su ugovorili novi sastanak na kojem je u Tuzli primio traženi iznos, kada je i lišen slobode.

Tužiteljstvo će sačekati dostavljanje pismenog otpravka  prvostupanjske presude,  nakon čega će nadležnom sudu biti izjavljena žalba zbog odluke o kazneno-pravnoj sankciji, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva TK.

Kopirati
Drag cursor here to close