Politolog Ivan Kraljević

Treći put prijeti opasnost da većinski narod Hrvatima izabere člana Predsjedništva

Kraljević je rekao da proces demokratizacije BiH mora krenuti od toga da se promijeni izborni zakon jer je on, kako je rekao, srž svih problema.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2018. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju se održavaju Opći izbori u Bosni i Hercegovini. Riječ je o izborima koji će biti ključni za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i prekretnica za put u Europsku uniju. Novinar Hrvatske radiotelevizije Željko Raić u Mostaru je razgovarao s političkim analitičarom Ivanom Kraljevićem iz Širokog Brijega, asistentom na studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Za mjesta u politici na općim izborima kandidiralo se 111 političkih stranka. Politički analitičar Kraljević kaže da BiH spada u red najkorumpiranijih država, a usput je i najsiromašnija država bivše Jugoslavije, te da brojni ti politički akteri jedinu slamku spasa traže u proračunu koji im je jedini spas za neimaštinu u kojoj žive.

Na pitanje zašto je važno da Hrvatski birači izađu na glasovanje i izaberu svog predstavnika Kraljević je rekao da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda.

''Hrvati, Bošnjaci i Srbi tvore ovu zajedničku cjelinu - državu BiH i samim time njihova konstitutivnost trebala bi se ispoljavati kroz njihovu ravnopravnost, ali slobodno možemo kazati na diskriminirajućem i nakaradnom trenutnom izbornom zakonu BiH je suočena s neprilikama da drugi, Bošnjaci i Srbi, mogu birati predstavnike drugima narodima, u ovom slučaju Hrvatima'', rekao je Kraljević za HRT te dodao da u nedjelju po treći put prijeti opasnost da većinski narod Hrvatima izabere člana Predsjedništva BiH.

Istaknuo je i da je međunarodna zajednica doprinijela trenutačnoj situaciji.

''Od 2000. godine sa Berijevim amandmanima proces dekonstituiranja Hrvata kao konstitutivnog naroda i degradiranju njihovih prava došli smo u situaciji da u 18 godini, godini punoljetnosti, imamo problem da ponovno brojčano nadmoćni mogu drugima izabrati predstavnike''.

Osvrnuo se i na predizbornu kampanju koju je obilježila gomila laži, uvreda i manipulacija.

''U BiH su dva stanja permanentna - kriza i predizborna kampanja. Obilježilo ju je niz uvreda i nepravilnosti međutim bitno za BiH je da se izborna kampanja stalno odvija po istom modusu operandiju. Bošnjaci kroz izbornu kampanju žele kroz svoje predizborno djelovanje dodatno ojačati svoju poziciju i predstaviti sebe kao jedine branitelje BiH od napada koji dolaze, kako vole reći, iznutra i izvana pritom misleći na susjedne zemlje.

S druge strane Srbi žele dodatno ojačati srpski entitet, a Hrvati zbog ovakvog diskriminatornog izbornog zakona svaki put se moraju boriti da očuvaju svoju ravnopravnost s druga dva naroda i uvjeravati i Bošnjake i Srbe da jesu konstitutivan narod i uvjeravati međunarodnu javnost da jedan od tri konstitutivna naroda nema mogućnost birati svog legitimnog predstavnika'', kazao je Kraljević za HRT.

Kraljević je rekao i da proces demokratizacije BiH mora krenuti od toga da se promijeni izborni zakon jer je on, kako je rekao, srž svih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close