Nelson

Trebaju nam lideri koji vide

Govoreći o ulozi visokog predstavnika u BiH, Nelson ističe da SAD podržavaju OHR i njegovu sposobnost da ispuni svoj mandat, a to je potpuno provođenje civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma.
Vijesti / Politika | 03. 04. 2021. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson smatra da u BiH nisu adekvatni zakoni o javnoj nabavci, što se posebno pokazalo tijekom pandemije virusa korona i nabavke cjepiva, zbog čega ih je potrebno unaprijediti.

"S jedne strane, postoje navodi o ozbiljnoj korupciji koja, nažalost, košta i života u borbi protiv pandemije. Čak i činjenica da ta nabavka ne može ići transparentno je indikator da treba unaprijediti Zakon o javnim nabavkama. Troši se preveliki novac i prouzrokuje odgađanje koje može da izazove gubitak života", izjavio je Nelson za Dnevni avaz.

Uloga OHR-a

Govoreći o ulozi visokog predstavnika u BiH, Nelson ističe da SAD podržavaju OHR i njegovu sposobnost da ispuni svoj mandat, a to je potpuno provođenje civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma.

Rekao je kako BiH još nije zadovoljila kriterije da bi se završila međunarodna supervizija, a to je da se ispuni pet ciljeva i dva uvjeta koje je definiralo Vijeće za provedbu mira 2008. godine.

"Napredak u vezi s tom agendom do sada je bio razočaravajući, ne zato što nije djelovao visoki predstavnik, nego smo očekivali odgovornost na lokalnoj razini za taj napredak, ali nje nije bilo puno", ističe Nelson.

Rekao je kako SAD smatraju da je ovo godina kada treba rješavati ozbiljne reforme i provoditi ih, dodajući da je ključna poruka u pismu članovima Predsjedništva BiH američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena da se uz razgovor i konsenzus ide u postupnu promjenu Ustava.

Korupcija i povjerenje

"Fokus je na provođenju ograničenih, ali značajnih izbornih, ustavnih, ekonomskih i reformi u oblasti vladavine zakona da bi se osiguralo da se prava građana u izbornom procesu štite, da se unaprijedi integritet pravosuđa, smanji mogućnost za korupciju, poboljša ekonomski oporavak i da se počne vraćati povjerenje među građanima", naveo je Nelson.

Naveo je kako je to dug popis, ali u tome vide stvarne mogućnosti za napredak BiH u ovoj godini ukoliko se politički lideri ozbiljno angažiraju kroz dijalog, izraze spremnost da postignu neophodne kompromise da se pomogne BiH da napreduje za dobrobit svih njenih građana.

Na pitanje kako i kada BiH može do eventualnog članstva u NATO, Nelson ističe da je BiH suverena zemlja i od brzine kojom se kreće na tom putu odlučuje ona sama, te nijedna druga zemlja ne može reći šta treba da bude njen cilj.

Video: Obitelj Grabo - Začarani krug

Istaknuo je kako BiH donosi odluke o priključenju NATO-u, što će zahtijevati konsenzus među liderima zemlje.

"Trebaju nam lideri koji vide, uviđaju vrijednosti ove vrste partnerstva i koji su spremni nadograđivati se na to, te proizvoditi bolje rezultate za građane. Znamo da ne želimo člana koji baš i ne želi da bude član", istaknuo je Nelson.

Kopirati
Drag cursor here to close