Kako do vlasti u Federaciji

Traži se šest Srba

Odbor navodi kako mediji o tome šute, da svi pričaju o izbornom zakonu, ali da ignoriraju činjenicu da nema potrebne ustavne većine u Federaciji za izbor izvršne vlasti.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2019. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ukazao je da ne postoji skupštinska većina za formiranje Vlade Federacije i izbor predsjednika i potpredsjednika.

Odbor je naglasio da ne postoji skupštinska većina te da za to u ovom trenutku nedostaju glasovi šest srpskih izaslanika, prenio je Tanjug.

U priopćenju medijima Odbor navodi da postoji jednostavan matematički zbroj većine u Zastupničkom Domu i Domu naroda Federacije sastavljene od DF, SBB, HDZ i SDA, ali da ta većina nema šest Srba koji će potpisati inicijativu za izbor srpskog potpredsjednika Federacije.

''Mogu imati i 80 posto zastupnika i izaslanika, ali ako nemaju, a nemaju šest izaslanika Srba u Domu naroda Federacije, onda nema ni Vlade Federacije BiH'', naveli su u priopćenju dodajući kako ''tako nema ni vlasti u Federaciji''.

Odbor navodi kako mediji o tome šute, da svi pričaju o izbornom zakonu, ali da ignoriraju činjenicu da nema potrebne ustavne većine u Federaciji za izbor izvršne vlasti.

''Jedino je sadašnji potpredsjednik Federacije Milan Dunović rekao da je veći problem formirati Vladu Federacije nego Vijeće ministara'', navodi Odbor i poručuje da stranke koje su napravile matematičku većinu ''trebaju naći šest Srba izaslanika u Domu naroda Federacije i onda mogu reći da imaju skupštinsku većinu''.

''Dunović je bio iskren jer su on i tadašnja koalicija DF, HDZ i SDA bili svjedoci 2015. godine i vidjeli šta znači kada nemate šest ruku srpskih izaslanika u Domu naroda, pa su od SDP-a BiH iskukali da im daju šest srpskih potpisa da bi Dunović bio potpredsjednik FBiH'', kaže se u saopštenju.

Kopirati
Drag cursor here to close