Na Palama

Traži se promjena imena studentskog doma nazvanog po Karadžiću

''Očekujem da Narodna skupština RS oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima, čime bi pokazali svoju spremnost u suočavanju s istinom i pravdom, ali i poštivanju žrtava genocida'', rekao je Salkić.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2019. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazao je danas da neprihvaćanje i nepoštivanje međunarodnih presuda te nastavak veličanja ratnih zločinaca i negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida pokazuje da ne postoji spremnost vlasti ovog entiteta za izgradnju društva vladavine prava.

''Očekujem da Vlada entiteta promijeni ime studentskog doma na Palama i ukine naziv po presuđenom ratnom zločincu. Istovremeno, očekujem da Narodna skupština RS oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima, čime bi pokazali svoju spremnost u suočavanju s istinom i pravdom, ali i poštivanju žrtava genocida'', rekao je Salkić.

Na sastanku u Banja Luci Salkić je upoznao veleposlanicu Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann o trenutnom položaju i stanju Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosom vlasti prema ovoj populaciji, važnosti zapošljavanja povratnika, ali i drugim važnim temama.

Entitetski potpredsjednik je pozvao veleposlanicu da, kako je priopćeno, iskoristi svoj osobni, ali i autoritet zemlje koju predstavlja, da se u ovom entitetu osigura poštivanje Ustava, zakona, te međunarodnih i domaćih presuda.

''Činjenica da se u ovom entitetu provodi sustavna diskriminacija u obrazovnom procesu i pri zapošljavanju u entitetske organe, javne ustanove i lokalne zajednice, pokazuje da vlast u ovom entitetu nije spremna da poštuje Ustav i zakone ovog entiteta'', kazao je potpredsjednik Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close