Peticija

Traži se oduzimanje Nobela čelnici Mianmara

Vijesti / Politika | 06. 09. 2017. u 08:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalni internetski portal Avaaz.org u srijedu je inicirao potpisivanje online peticije norveškom Nobelovom komitetu da se aktualnoj mianmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi odmah oduzme Nobelova nagrada za mir zbog kampanje protiv Rohinja muslimana u Mianmaru.

U obrazloženju inicijative navodi se da Suu Kyi tijekom proteklih godinu dana obavlja dužnost državnog konzula, de facto premijera, u Mianmaru, gdje se stotine tisuća pripadnika Rohinja manjine napada vatrenim i hladnim oružjem, izgladnjuje, pljačka i protjeruje iz svojih domova.

U prosincu prošle godine, kada je pažnja svijeta bila usmjerena na pad sirijskog grada Aleppa, više od deset laureata Nobelove nagrade objavilo je otvoreno pismo u kome upozorava da tragedija u Rakhineu "prerasta u etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti".

I Malala Yousafzai, još jedna dobitnica Nobelove nagrade za mir, pridružila se ostalim aktivistima za ljudska prava i zvaničnicima u javnim kritikama San Suu Kyi, mianmarske de facto čelnice, zbog tretmana Rohinja muslimanske manjine u Mianmaru.

Više od 73.000 Rohinja prešlo je u Bangladeš iz Mianmara u posljednjem valu nasilja mianmarske vojske, izazvanim napadom grupe Rohinja militanata na vojni položaj 25. kolovoza.

Brutalni tretman mianmarskih Rohinja dugo vremena je prisutan - oni se nazivaju najviše proganjanom manjinom na planeti, podsjeća Malala u obrazloženju svoje inicijative.

Pakistanska aktivistica za obrazovanje djevojčica, Malala je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svog zalaganja za pravo ženske djece na obrazovanje. Ona je u nedjelju na Twitteru kritizirala Suu Kyi, još jednu dobitnicu Nobelove nagrade za mir, prenosi portal NPR.

Kopirati
Drag cursor here to close