Konstitutivnost

Traži se isprika Mladena Bosića zbog prozivki kantona

Obuća je reagirala negirajući tvrdnje da u Ustavu postoje sporne odredbe, koje su u suprotnosti s ustavima BiH i Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2018. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Jasmin Duvnjak rekao je kako je besmislen i nepotreban zahtjev zamjenika predsjedavajuće Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava Zeničko-dobojskog kantona, koji je on naveo kao jedan od pet kantona u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice.

''Zanima me, je li gospodin Bosić svjesno i politički nekorektno stavio Zeničko-dobojski kanton u isti koš sa kantonima koji ne priznaju ustavnu ravnopravnost naroda ili je u pitanju njegov lapsus ili nesmotrenost medija koji su prenijeli tu izjavu'', navodi za Fenu Duvnjak i ističe da očekuju javnu ispriku.


Duvnjak podsjeća kako je amandmanima na Ustav ZDK iz 2004. godine osigurana puna ravnopravnost svih naroda i ostalih građana. Naime, Amandman VII na Ustav predviđa uz Bošnjake i Hrvate i Srbe kao konstitutivan narod u ZDK, a amandman X da su službeni jezici tog kantona bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, dok su službena pisma latica i ćirilica.

Istodobno, predsjedavajuća Skupštine Bonsakopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća je odbacila tvrdnje dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladena Bosića da Ustav tog kantona negira konstitutivnost srpskog naroda te srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Obuća je reagirala negirajući tvrdnje da u Ustavu postoje sporne odredbe, koje su u suprotnosti s ustavima BiH i Federacije BiH.

Kako je navela u priopćenju, u potpunosti poštujući odredbe Ustava BiH i Ustava FBiH, Skupština BPK-a 10. lipnja 2003. godine usvojila je amandmane na kantonalni Ustav koji su objavljeni u "Službenim novinama BPK" 14. lipnja 2003. godine.

Amandmanima je definirano da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi, konstitutivni narodi na području BPK, osigurana je zastupljenost konstitutivnih naroda i Ostalih u svim organima vlasti u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine do provođenja Anexa 7. Daytonskog mirovnog sporazuma.

Također, regulirano je i da su službeni jezici u BPK bosanski, hrvatski i srpski jezik, a službena pisma latinica i ćirilica te Obuća ističe da je u BPK u potpunosti osigurana puna ravnopravnost i konstitutivnost sva tri naroda.

Naime, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je na press-konferenciji u Sarajevu kako je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ustava pet kantona u Federaciji BiH u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice.

Precizirao je da se zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

Kopirati
Drag cursor here to close