HNS

Traži se isprika ministrice Turković

HNS navodi kako je sastanak ministrice MVP-a BiH s uvaženim ministrom vanjskih poslova Njemačke, ministrom Maasom pokazao ''kako praktično izgleda iskorištavanje državnih institucija u promicanju osobnih, vlastitih partikularnih stavova…''
Vijesti / Politika | 09. 03. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ključna institucija u međunarodnom svijetu koja treba promicati interese i ciljeve suverene države. Ministrica Turković danas je demonstrirala da svoju državu, kao ni ministarstvo na čijem je čelu, ne promišlja na takav način'', navodi u priopćenju za javnost Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS) navodeći kako je ministrica Turković ''već odavno izašla iz ustavnih okvira svog djelovanja i iskorištava MVP BiH za promociju osobnih, a ne stavova države BiH''.

HNS navodi kako je sastanak ministrice MVP-a BiH s uvaženim ministrom vanjskih poslova Njemačke, ministrom Maasom pokazao ''kako praktično izgleda iskorištavanje državnih institucija u promicanju osobnih, vlastitih partikularnih stavova koji nisu stavovi Bosne i Hercegovine, države koju predstavlja i čije interese treba zastupati''.

''Uvažena gospođa Turković pozvala je na snažno uključivanje OHR-a potpomognute SAD-om i novom administracijom oko pitanja reformi izbornog zakonodavstva. Uz gaf oko uključivanja Velike Britanije kao dijela EU (pitanje Brexita je već odavno završeno političko pitanje u EU), gospođa Turković javno, na sebi svojstven način, traži od ministra Maasa intervencije OHR-a čineći teške diplomatske i političke propuste na europskom putu BiH'', navodi HNS i podsjeća kako je Europska komisija ''službeno kao jedan od prioritetnih uvjeta navela gašenje Ureda Visokog predstavnika kroz sljedeće razdoblje, i upravo to je jedan od ključnih zadataka novog Visokog predstavnika, gospodina Schmidta''.

''Jednako važno'', nastavlja HNS, ''i Europska komisija i Europski parlament, naveli su kako reforme izbornog zakonodavstva kao jednog od prioriteta trebaju biti rezultat održivog rješenja kojeg će ponuditi domaći političari''.

''Gospođa Turković nije propustila ni spomenuti navodno miješanje susjednih zemalja, a javno poziva direktno uključivanje drugih zemalja. U vlastitom nepoznavanju elementarnih stvari, podsjećamo da bi gospođa Turković kao rođena Sisčanka, trebala znati da je RH već punopravna članica EU kojoj Bosna i Hercegovina treba pristupiti te da je u ovom trenutku RH ključna jugoistočna granica EU u širem kontekstu, počevši od pitanja sigurnosti, razmjene usluga i dobara, migrantske krize te da ima posebnu odgovornost kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Postavljamo pitanje i veličanja ratnih zločina koje ministrica Turković koristi u svom javnom diskursu, iznova otvarajući ratne prošlosti i patnje obiteljima koje su direktne žrtve Turkovićkinih junaka'', naveo je HNS.

Ova organizacija pozvala je ministricu vanjskih poslova BiH da se javno ispriča za takve stavove i javne istupe i ispriča se žrtvama i obiteljima stradalih.

''Nadamo se i da joj je ministar Maas dao istu sugestiju i savjet'', naveo je Ured za informiranje HNS-a.

Naime, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je tijekom današnje press-konferencije s ministrom vanjskih poslova Njemačke Heikom Maasom da su sve češći pritisci i miješanja drugih zemalja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, pogotovo kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona. Kazala je i da postoji potreba za ostankom Ureda visokog predstavnika u BiH.

Navela je da BiH neće podržati parcijalna rješenja koja će dalje produbiti podjele.

''Zalažemo se za sveobuhvatne promjene u BiH koje će svakom građaninu u svakom dijelu BiH omogućiti jednaka prava, to su vrijednosti u EU i vrijednosti kojima teži većina građana u BiH'', kazala je Turković koja boravi u službenoj posjeti Njemačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close