Dva kandidata

Travnik spreman za nove izbore

Predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Hajrudin Alibašić kazao je Feni da će biračka mjesta biti otvorena od 7 do 19 sati, te da će pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika imati 47.782 birača.
Vijesti / Politika | 09. 04. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik bit će održani u nedjelju, 11. travnja, a građani će birati između kandidata Stranke demokratske akcije Kenana Dautovića, te Harisa Kaniže, kandidata koalicije "Naša travnička priča" koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Hajrudin Alibašić kazao je Feni da će biračka mjesta biti otvorena od 7 do 19 sati, te da će pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika imati 47.782 birača.

Kako je naveo, bit će otvoreno 75 redovnih biračkih mjesta te jedno za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, dok će građanima na raspolaganju biti i tri mobilna tima.

''Imat ćemo najvjerojatnije dva covid tima za oboljele koji se nalaze u samoizolaciji ili su na liječenju i ne mogu doći da birališta. Oni nam se mogu prijaviti, a trebaju imati rješenje o izolaciji ili nalaz ljekara ili rezultat testa koji potvrđuje da su pozitivni na koronavirus'', kazao je Alibašić.

Na biralištima će se, kako je naglasio, poštivati mjere fizičke distance i nošenja zaštitnih maski, a osigurana su i dezinfekcijska sredstva i toplomjeri.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. travnja, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedio je kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Goran Pejaković.

Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH bio je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

Nezadovoljan odlukom SIP-a BiH, Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH odlučio je bojkotirati prijevremene izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close