Mjesto načelnika

Travnik na čekanju

''SIP je imao dovoljno materijala i motiva da uradi kako im je sud naložio. Prošlo je više od dva mjeseca od izbora, što su odlučili o Travniku? Zašto potvrđuju rezultate, a osoba je umrla?''
Vijesti / Politika | 14. 01. 2021. u 08:36 BHRT
Travničani čekaju odluku o izborima za načelnika

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Travničani čekaju odluku o izborima za načelnika, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo pobjedu kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) koji je preminuo na dan izbora. Raspisivanje prijevremenih izbora sve je izglednija opcija, a prema najavama odluka bi mogla biti donesena narednog tjedna.

Prema informacijama s kojima raspolažu političke stranke, Središnje izborno povjerenstvo odluku o izborima u Travniku donijet će narednog tjedna. Iz SDA kažu da su jedina moguća opcija prijevremeni izbori za načelnika, a kao argument navode zakonski okvir.

''Sada se, pošto je SIP proglasilo pobjednika očekuje da oni proglase da zbog smrti nije moguće uručiti mandat dr. Peci. Sada postoji zakonski okvir da se proglase prijevremeni izbori u Travniku'', rekao je Tahir Lendo, predsjednik Općinskog odbora Travnik.

Ukoliko se dogodi da odluka SIP-a bude da se ide u prijevremene izbore, iz travničke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) najavljuju nove žalbe.

''SIP je imao dovoljno materijala i motiva da uradi kako im je sud naložio. Prošlo je više od dva mjeseca od izbora, što su odlučili o Travniku? Zašto potvrđuju rezultate, a osoba je umrla? Mi se na sve odluke žalimo i žalit ćemo se i na odluku o prijevremenim izborima, ako bude donesena'', izjavio je Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ Travnik

Iz SIP-a još nema službenog stava. I dok se situacija sa načelničkim mjestom tek treba riješiti, problema sa formiranje Općinskog vijeća u Travniku, akteri kažu, neće biti.

''Vijeće će biti formirano, nema nikakvih zapreka, ljudi ne trebaju trpiti'', rekao je Domić.

A do izbora ili uručenja mandata novom načelniku, općinu vodi aktualni načelnik Admir Hadžiemrić. Građani Travnika u ovom slučaju neće ispaštati s obzirom na to da je po trenutnom zakonskom rješenju do završetka izbora produžen mandat aktualnom načelniku.

''Imajući u vidu činjenicu da je mandat istekao kako odbornicima, vijećnicima, tako i načelnicima i gradonačelnicima, mandat i po Ustavu i po Izbornom zakonu traje četiri godine…. Imajući u vidu činjenicu da je Središnje izborno povjerenstvo prolongiralo održavanje izbora sa 4. listopada, kako je to u skladu sa Izbornim zakonom, na 15. studeni, onda ste imali jednu prazninu da će, faktički, jedinice lokalne samouprave ostati i bez predstavničkog tijela i izvršne vlasti, a to su gradonačelnici i načelnici'', rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom''.

Pred Travničanima je dugo razdoblje do izbora novog načelnika, kažu predstavnici političkih stranaka iz ovog grada. Svijetla točka čitavog procesa su najave da će novo Općinsko vijeće biti konstituirano u narednih deset dana.

Kopirati
Drag cursor here to close