Otvoreno

Tko želi Dayton?

''Hrvatska koja je u ustavnoj obvezi, briga za Hrvate, nećemo ostati ravnodušni ukoliko oni ne budu ostvarili ono što im pripada temeljem Daytonskog sporazuma'', rekao je hrvatski ministar.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2020. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedino Hrvati žele izvorni Dayton'', rekao je Dražen Barbarić s Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) u Mostaru gostujući u emisiji Otvoreno HRT-a koja je bila posvećena Daytonu.

''Imamo Daytonski mirovni ugovor s aneksom 4 koji se nikada nije mijenjao, ali u potpunosti imamo modificirano ovo što nazivamo Dayton. Imamo nasilne izmjene čitavog ustavno pravnog okvira koji je u potpunosti promijenio što je duh izvornog aneksa 4. Radi se da je Dayton funkcionirao kao privremeno rješenje i svi akteri su ga tako i doživljavali, ali problem je što su svi, uključujući i međunarodnu komponentu imali svoju viziju nadogradnje'', rekao je Barbarić.

Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova rekao je da je Daytonsko-pariški mirovni sporazum najveće mirovno postignuće u onom trenutku i velika zasluga međunarodnih kreatora i onih koji su osigurali da se on dogodi.



''Hrvatska je jedina zemlja Europske unije koja s BiH dijeli najdužu granicu, a i zbog položaja hrvatskog naroda osjećali smo se obvezni organizirati današnju konferenciju kako bi vidjeli kakva je sada situacija'', rekao je i istaknuo da je u interesu Hrvatske stabilna funkcionalna i prosperitetna BiH.

''Hrvatska koja je u ustavnoj obvezi, briga za Hrvate, nećemo ostati ravnodušni ukoliko oni ne budu ostvarili ono što im pripada temeljem Daytonskog sporazuma'', rekao je hrvatski ministar.

Arsen Bauk iz SDP-a rekao je kako je svaka obljetnica prilika da se rekapitulira ono što se dogodilo, te da je veći problem što svi na drugačije načine gledaju ono što se dogodilo i ono što je sada.

''Iako se svi načelno zalažu i podržavaju Dayton, ne podržava ga nitko. Srpska strana ne podržava u ovom dijelu visokog predstavnika međunarodne zajednice sudaca ustavnog suda tri suca od ukupno devet, bošnjačka ne podržava generalno uređenje sa entitetima, domovima naroda, kantonima, a hrvatska ne podržava dio koji se tiče izbora predstavnika. To je i razlog što se dugo nije mijenjao, a bez intervencije međunarodne zajednice neće se ni mijenjati'', rekao je.

Bauk je istaknuo kako je priča o tri konstitutivna naroda djelomično točna.

''Imamo četiri konstitutivna naroda, a to su: Bošnjaci, Hrvati, Srbi i međunarodna zajednica'', rekao je.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close