Milan Tegeltija

Tko to tamo kontrolira pravosuđe?

Milan Tegeltija je ustvrdio kako se u Pribeovom izvještaju ne govori da je pravosuđe politizirano.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2019. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija smatra kako je pravosuđe u BiH istrgnuto iz ralja politike, ali da se ponovo pokušava preuzeti kontrola.

Tegeltija je nakon sjednice VSTV-a rekao novinarima da su članovi ovog tijela danas razgovarali o Izvještaju njemačkog pravnog stručnjaka Reinharda Pribe o stanju pravosuđa u BiH, koga je imenovala Europska komisija, kao i pitanjima imovinskih kartona sudaca i tužitelja, te imenovanjima u pravosudnim institucijama u BiH.

Ustvrdio je kako se u Pribeovom izvještaju ne govori da je pravosuđe politizirano.

"Govori se da postoji percepcija kod građana da je pravosuđe politizirano. Ja ne mogu komentirati percepcije, ali moj pogled je dijametralno suprotan. Smatram da je pravosuđe istrgnuto iz ralja politike i da se ponovo pokušava preuzeti kontrola", rekao je Tegeltija.

Dodao je kako će Pribeov izvještaj biti poslan nadležnim organima.

Tegeltija je rekao da se tijekom sjednice razgovaralo i o pitanju imovinskih kartona sudaca i tužitelja.

"Pitanje imovinskih kartona nositelja pravosudnih dužnosti pitanje je integriteta pravosuđa u cjelini... I sama Europska komisija stavila je prioritet na rješavanje imovinskih kartona sudaca i tužitelja i mi smo ih stavili u svoje prioritete", naveo je predsjednik VSTS BiH, prenijela je Srna.

Na pitanje novinara zašto se na pravosudne funkcije imenuju osobe koje nisu prvorangirane, Tegeltija je rekao da za to postoji više razloga.

Prema njegovim riječima, najvažniji razlog jeste činjenica koja proizlazi iz ustavne naredbe, prema kojoj VSTV prilikom imenovanja mora da vodi računa o etničkoj zastupljenosti.

"To je ustavna obveza koju ne možemo da zanemarimo dok god ona postoji", zaključio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close