Imovinske kartice

Tko su milijunaši u Parlamentu FBiH?

Središnje izborno povjerenstvo ne provjerava točnost podataka. Stoga se ne može isključiti mogućnost da pojedini političari ne navode sve što posjeduju.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2019. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine sjedi nekoliko milijunaša. Najbogatiji među njima je zastupnik PDA - Azmir Husić.

Vrijednost imovine koju je naveo u imovinskom kartonu procijenjena je na vrtoglavih - gotovo 60 milijuna maraka. Tri kuće od dva milijuna, zemljište vrijedno pet milijuna, kompanije koje procjenjuje na 52 milijuna maraka.

Dobra plaća

Njegov kolega, član SDA, Hamdija Abdić, prvi put u parlamentarnim klupama - naveo je imovinu vrijednu 2,2 milijuna maraka. Od toga samo poslovni prostor od 600 metara kvadratnih vrijedi milijun. Pojedini državni parlamentarci, iako nisu milijunaši, naveli su mjesečna primanja i od pet tisuća maraka.

Staša Košarac iz SNSD-a je za N1 izjavio kako je prijavio apsolutno svu imovinu te da potvrdio kako ima dobru plaću, što ne krije.

Košarac nije milijunaš, no njegova kolegica iz parlamentarnih klupa, SDP-ovka, Nada Mladina jeste.

Prema podacima koje je navela u imovinskom kartonu imovina koju posjeduje vrijedi milijun i 47 tisuća maraka. Najskupocjeniji stan u BiH vrijedan 200 tisuća, te kuća u Hrvatskoj vrijedna 600 tisuća maraka.

Milijunaš je, bar na papiru još jedan državni parlamentarac, također iz SDP-a. Enver Bijedić. Milijun i 400 tisuća vrijedi njegova imovina, no tvrdi, stvari nisu kao što izgledaju.

"Istina je da ja imam kreditno zaduženje u tri banke u iznosu od milijun KM. Adisa da kažem baš nažalost to kreditno zaduženje moram reći da baš jako opterećuje."

Štedi se

Milijunaš je i nekadašnji zastupnik u NSRS, a danas u Parlamentu BiH, SNSD-ovac, Vojin Mitrović.

Četiri milijuna i 100 tisuća maraka, kuća 600 tisuća, zemljište od oko 10 hektara - 150 tisuća maraka, mercedes – 50 tisuća, ribnjak - 300 tisuća, kompanija Šipad Commerce - tri milijuna maraka.

Vođa Naše stranke, također državni parlamantarac, Predrag Kojović, nije milijunaš, no iznos s kojim raspolaže nije zanemariv. Ima 450 tisuća maraka. No, ne u nekretninama, bar tako stoji u imovinskom kartonu. Kojović 300 tisuća štedi na bankovnom računu.

Iznosi s kojima raspolaže bar 90 posto bh. službenika su i po više stotina maraka.

Središnje izborno povjerenstvo ne provjerava točnost podataka. Stoga se ne može isključiti mogućnost da pojedini političari ne navode sve što posjeduju. Kako u BiH, tako i izvan njenih granica.

Primjera radi, Elvira Abdić Jelenović, eksplicitno je u imovinskom kartonu napisala da ne želi javnosti predočiti podatak o vrijednost imovine, jer je institucije vlasti ne mogu zaštiti od kleveta i zloupotrebe, navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close