SIP BiH

Tko se žalio, žalio

U navedenom roku Središnje izborno povjerenstvo BiH je primila oko 100 podnesaka koji su zavedeni u 84 predmeta (neki podnesci su objedinjeni jer su zahtjevi identični).
Vijesti / Politika | 26. 10. 2018. u 10:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakonom propisan rok od tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića nakon provedenih Općih izbora istekao je sinoć u ponoć. 

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH, a način dostave je propisan Uputstvom o procedurama za rješavanje po prigovorima i žalbama podnesenim izbornim komisijama i Odlukom o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine koju je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SiP BiH) donijelo 22.listopada 2018. godine, priopćeno je iz SIP-a. 

Navedenim aktima je precizirano da se podnesci, u ovom slučaju zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića, dostavljaju neposredno u sjedište Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ili putem faks aparata. 

Središnje izborno povjerenstvo BiH je procesuiralo samo zahtjeve dostavljene na naprijed navedeni način. 

U navedenom roku Središnje izborno povjerenstvo BiH je primila oko 100  podnesaka koji su zavedeni u 84 predmeta (neki podnesci su objedinjeni jer su zahtjevi identični). 

Među podnescima su bile i tri žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata koje će zajedno sa izjašnjenjem SIP-a BiH biti dostavljene Apelacijskom odjelu Suda BiH. Podnesci u kojim se od SIP-a BiH zahtijeva poništenje izbora su odbačeni kao nedopušteni. Značajan broj zahtjeva za ponovno brojanje je odbačen jer su podneseni od neovlaštene osobe. 

Neki zahtjevi su odbijeni kao neosnovani jer su navodi u zahtjevu proizvoljni i paušalni i ne upućuju na konkretnu činjenicu. 

SIPBiH ističe da ni jedan zahtjev nije upućivao na činjenicu da je došlo do zloupotrebe imena umrle osobe na biračkom popisu. 

Zahtjevi koji su prema ocjeni Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ispunili uvjete propisane zakonom su uvaženi i u tim slučajevima naređeno je ponovno brojanje glasačkih listića. 

Središnje izborno povjerenstvo BiH je naredila Glavnom centru za brojanje da izvrši ponovno brojanje glasačkih listića sa  84 biračka mjesta iz 15 općina/gradova za pojedine izborne razine i to za neke izborne razine po političkim subjektima i kandidatima a za neke izborne razine po kandidatima unutar liste određenog političkog subjekta. 

Naredbe za ponovno brojanje glasačkih listića izdate Glavnom centru za brojanje dostupne su javnosti na web stranici SIP BiH, www.izbori.ba. 

Ponovna brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje počinju danas u 10.00 sati, a mogu mu prisustvovati akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje i kandidati koji se pojavljuju na glasačkim listićima koji se ponovo broje.                                                                

Kopirati
Drag cursor here to close