Kritika

Tko nije Erdoganov, nije zaslužio doček u Sarajevu?

Nihad Uk, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću, Skakinu odluku da se ne susretne s Imamogluom smatra skandaloznom.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2019. u 14:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izbjegavajući susret s gradonačelnikom Istanbula, Skaka sramoti Sarajevo'', složni su u Našoj stranci i SDP-u BiH.

Naime, u posjeti Sarajevu je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, ali ga je dočekao antonalni premijer Edin Forto, ali ne i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Nihad Uk, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću, Skakinu odluku da se ne susretne s Imamogluom smatra skandaloznom.

''Da je Erdoganov kandidat na izborima u Turskoj postao gradonačelnik Istanbula, Abdulah Skaka bi se sigurno susreo s njim. S obzirom na to da se radi o Erdoganovoj opoziciji, Skaka to ne smije. Sramotan je takav nedostatak političke slobode kod gradonačelnika Sarajeva i licemjerno je da on ikad više govori o Sarajevu kao slobodarskom gradu jer radi sve da ga učini zatvorenim za sve slobodoumne ljude. Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu i istovremeno jedan od najvećih prijatelja Sarajeva. Imali smo sreću da u Kantonu nije na vlasti SDA, Erdoganova produžena ruka u BiH, pa ga je premijer Kantona mogao primiti. Da je kojim slučajem SDA na vlasti, imali bismo slučaj da gradonačelnik Istanbula boravak u Sarajevu provede bez ijednog službenog susreta. U tom slučaju izgubili bismo trajno prijateljstvo Istanbula'', naveo je.

Podsjetio je i na to da Orhan Pamuk, turski nobelovac, nije izabran za počasnog građanina Sarajeva, te da je a Aliju Lafciogluu, profesoru matematike oduzeta plaketa Grada zbog neosnovane sumnje da je blizak pokretu Fethulaha Gulena.

''S ovim se mora prestati. Ako Erdogan nekog smatra svojim neprijateljem, to ne znači da je ta osoba neprijatelj Sarajeva i gradska uprava te ljude ne smije tako tretirati. Sarajlije i Sarajke neće biti ničiji podanici, pa ni Erdoganovog režima. Nastavit ćemo gajiti prijateljski odnos prema svakom ko se nije ogriješio o Sarajevo, a to gradonačelnik Imamoglu sigurno nije'', navedeno je.

I Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo osudio je, kako navode, ''sramni postupak sarajevske gradske uprave i gradonačelnika Abdulaha Skake zbog izbjegavanja susreta sa gradonačelnikom Istanbula, Ekremom Imamogluom''.

''Nezabilježeno je u demokratskoj praksi da gradonačelnik izbjegava susret sa svojim kolegom koji vodi jednu svjetsku metropolu, pravdanjem 'političkim okolnostima'. Povrh svega, Abdulah Skaka uzima sebi za pravo da javno drži lekcije o 'nepoznavanju političkih okolnosti' čelniku grada s 15 milijuna stanovnika, u kojem je dobio najveći postotak glasova od svih gradonačelnika Istanbula u zadnjih 30 godina'', navodi SDP.

Stranka ističe kako je ''jasno da se radi o nastavku podaničkog odnosa SDA i njihovih političkih prikolica prema Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj stranci''.

''Radi se o ponižavanju građana Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, te o očitom predavanju suvereniteta nad institucijama države u ruke stranih političkih centara. Ovaj primjer pokazuje koliko je u pokušajima rušenja vlade KS karikaturalno i besmisleno pozivanje koalicije stranaka sljedbenika SDA na zaštitu države i promociju navodne građanske ideje korištenjem imena kandidata za premijera KS kao maskote u toj priči. Vjerovatno je od 17. svibnja kada su dogovorili rušenje Vlade KS, do objavljivanja te namjere u prosincu, koalicija SDA-DF-SBB čekala suglasnost Vlade Turske na ime kandidata za premijera'', navodi SDP Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close