Tužiteljstvo BiH

Tko je znao za izmještanje migranata u Mostar? 

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, zbog cijele situacije, za ponedjeljak, 21. svibnja, zakazat će izvanrednu sjednicu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH
Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH nije od nadležnih institucija informirano niti upoznato o donošenju Odluke o izmještanju migranata s područja Sarajeva u Salakovac kod Mostara, priopćeno je iz ove institucije.

''Također, iako je v.d. glavnog tužitelja predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, nije bila pozvana na održavanje koordinacionog sastanka, koji je održan u ponedjeljak u Vijeću ministara BiH'', navodi se.

Kako se, nadalje, dodaje, dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH je danas  oko 11.30 sati informiran od SIPA-e o situaciji i problemu vezanom za zaustavljanje konvoja sa emigrantima u blizini Konjica od policije MUP-a HNŽ-a, nakon čega je dežurni tužitelj dao instrukcije za vršenje potrebnih provjera u svezi sa svim okolnostima ovog događaja, kako bi se navedena situacija što prije razriješila.

''V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, zbog cijele situacije, za ponedjeljak, 21. svibnja, zakazat će izvanrednu sjednicu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH, na koju će biti pozvani dužnosnici relevantnih institucija BiH i međunarodnih organizacija, a u cilju što bržeg rješavanja problema vezanih za povećan broj migranata na području BiH'', navodi se u priopćenju.

Istodobno, Hina analizira kako je ''prvi ozbiljniji pokušaj vlasti u BiH da kontrolira ilegalnu migraciju i izbjeglice smjeste u pristojne uvjete izazvao je u petak veliki političku krizu u kojoj se političari s različitih razina vlasti međusobno optužuju za pokušaj državnog udara i uspostavu granica trećeg entiteta".

No, autobusi su po nalogu vlasti HNŽ-a, iako još uvijek nije precizirano po čijem nalogu, zaustavljeni na pola puta, što je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić nazvao "državnim udarom".

IzVlade HNŽ-a priopćeno je da je akcija dijela državnih i vlasti Sarajevske županije da nenajavljeno smjeste migrante 'pokušaj destabiliziranja ove županije i grada Mostara'.

Kolona autobusa morala se vratiti iz Konjica jer je iz Mostara stigla policijska obavijest kako im prolazan neće biti dopušten. No, nakon nekoliko sati, kako je i potvrđeno iz Ministarstva sigurnosti, autobusi su ponovno upućeni za Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close