Protokol

Tko je za fer izbore?

Protokol su potpisali Narodna stranka radom za boljitak, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, Hrvatska stranka BiH, Naša stranka, Građanski savez i Stranka
Vijesti / Politika | 11. 05. 2018. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici deset bosanskohercegovačkih političkih stranaka koje sudjeluju na predstojećim izborima potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini.

Protokol su potpisali Narodna stranka radom za boljitak, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, Hrvatska stranka BiH, Naša stranka, Građanski savez i Stranka demokratske aktivnosti 

Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Savez za promjene Protokol će potpisati naknadno, čime će ukupno 14 stranaka potpisati ovaj dokument.  Predsjednik SDP-a  BiH Nermin Nikšić naglasio je da je to neformalna koalicija političkih stranaka koje su opredjeljene za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH

''Želimo stvoriti pretpostavke da u listopadu imamo izborne rezultate koji zavise od izborne volje građana, a ne brojača njihovih glasova'', zaključio je Nikšić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da su izmjene Izbornog zakona BiH još u proceduri.

''Ali svi potpisnici se slažu da je segment o nadzorima izbora jedna od elementarnih stvari da bi imali fer i poštene izbore''- istaknuo je Komšić te dodao da će pozvati i nevladine organizacije koje prate izborni proces da im se pridruže.

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković kazao je da tehničke izmjene o izbornom procesu nemaju utjecaj na vitalni interes bilo kojeg naroda u BiH.

''Ukoliko tehničke izmjene Izbornog zakona ne budu usvojene, treba zatražiti od visokog predstavnika da ih nametne'',  poručio je.

Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut kazao je da takva tehnologija postoji u Indiji, Brazilu i Filipinima te da je to moguće izvesti i u državi koja ima 3,5 milijuna stanovnika.


Kopirati
Drag cursor here to close