Pregled godine

Kome je u BiH trebao padobran?

Zna se, teži je prekršaj s 40 maraka nego s 10 milijuna.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2020. u 11:20 Dragica ANDRIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je ovo teška godina za sve. Za obitelji koje su na rubu gladi više nego ikada, za poduzetnike koji su zaključali vrata svojih radnji, za općine i gradove koji nisu sami sigurni kako popuniti proračune i ostaviti ljude koliko-toliko zadovoljnima. Ali vjerujemo, najteže je bilo imenima kojih ćemo se prisjetiti, jer su u ovoj godini 'padali' s neba na zemlju.

Dok se mnogi od njih i dalje se ''tješe'' kako će stići aktivirati padobran pri padu s velike visine, neki su svjesni kako je ovo točka na sve ono što (ni)su uradili.

S čime drugim početi nego s korupcijom koja izjeda svaki kutak ovog društva. Najveća pošast našeg društva, na koju konstantno podsjeća Europska unija i ostale svjetske organizacije, brže bolje uplela se u ruke tehničkog  'gazde' Federacije – premijera Fadila Novalića i njegove ekipe za vrijeme 'udara' pandemije i zbunjenosti. 

Dobro poznatu priču ne treba prepričavati posebno, samo još jednom napomenuti tužnu činjenicu kako su Fadil Novalić, Fahrudin Solak - bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite te voditelj tv showa i malinar Fikret Hodžić zakinuli državu za više od 10 milijuna maraka.

Kad ih raja pravda, kaže moglo je i gore, a mi se pitamo je li normalno da premijer krade vlastitu državu s 10 maraka, a kamoli s 10 milijuna. Prvi je tako 'pao' Fahrudin Solak koji je suspendiran nedugo iza toga. Od tada, ni traga ni glasa. Slijedilo je uhićenje, privođenje, pa puštanje na slobodu, a predkraj godine – optužnica Tužiteljstva BiH. Na teret im se stavlja počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba “F. H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica, istaknuto je u optužnici. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19.

Uz njih je optužena i Jelka Milićević, kako tvrdi Dragan Čović – zbog nečijih političkih potreba. Potpredsjednica Vlade FBiH optužena je za nesavjestan rad u službi, ''jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice''.

Ova ekipa elegantno pada, a je li im padobran ispravan, pokazat će vrijeme. Ili će opet korupcija dokazati da je jača od bilo kakvog suda i pravde. Bilo kako bilo, tužan ishod za Bosnu  i Hercegovinu, ali i tužan ishod za ekipu koja je napunila džepove.

Korupcija i korupcija

Krajem ove godine krenulo je suđenje i direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću. Optužnica protiv Mehmedagića je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s video-nadzora u poslovnici Javnog poduzeća "Pošta BiH" u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Kako je navedeno u optužnici, snimka je izuzeta protuzakonito i nije služila interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku "interno".

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži tko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega Tužiteljstvu BiH, da bi on potom izuzeo snimak iz Javnog poduzeća "Pošta BiH". Tužiteljstvo BiH je 22. listopada ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tijekom kolovoza 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA, radi privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Tužiteljstvo BiH je protiv Mehmedagića podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja zbog afere "Bezbjednosne provjere". Osim Mehmedagića, optužen je i ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić, poznatom po najsexi izjavi godiner, o čemu ćemo neki drugi put.

Uporni Osmica reda aferu jednu za drugom, obzirom mu je prije godinu dana poništena i diploma na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka.

A on se spominjao još jednom ove godine. Ovaj put kao ''sporedni'' lik. Naime, početkom 2020. još jedna politička kriza potresla je i Sarajevski kanton i SDA. Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio je snimku o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Županijskoga odbora SDA Sarajevo koji su održani u srijedu.

Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovskog povjerenstva i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić. Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i predsjednik Kadrovske komisije te stranke Sarajlić podnio je ostavku na obje funkcije veoma brzo.

Na snimci koju je objavio Efendić evidentno je da Sarajlić, zajedno sa Sabahudinom Delalićem (zastupnik SDA u Skupštini SŽ) i Muhamedom Šehovićem, SDA vijećnik u Novom Gradu dogovaraju lojalnost glasa nepoznatog izaslanika koji je umjesto za Efendića trebao biti osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka, izabranog predsjednika ŽO SDA Sarajevo. Međutim, osim ove tematike, na snimku se može čuti i kako Sarajlić i Delalić prije svega iznose brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i planovima.

Nekoliko pitanja se posebno nameću iz cijele priče, a to su akteri snimke, prije svega Sarajlić i Delalić potvrdili iznošenjem tih navoda. Tako je Sarajlić kazao da se u proces izbora predsjednika ŽO SDA Sarajevo ''u subotu i nedjelju'' uključio i Bakir.

Sarajlić je u dva navrata spomenuo, doduše po nadimku i direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, tvrdeći da je Osmica na njihovoj strani te da se neimenovani izaslanik koji je predmet snimka ne treba plašiti prepiske na Viberu.

Drugi primjer gdje Sarajlić spominje Osmicu je priča koju je ukratko kao primjer ''završavanja'' određenih poslova i lobiranja naveo, a riječ je o izboru gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake prije skoro 4 godine.

Glumac koji se spominje na snimku je Emir Hadžihafizbegović i on bi trebao biti budući ministar kulture. Na objavljenom Efendićevom snimku jasno je da se izaslaniku kojeg Sarajlić i Delalić ''završavaju'' obećava zaposlenje žene. Kao potencijalna opcija se spominje neko mjesto u ''kulturi''. Delalić se potom uključuje i sugerira da ima informacije da je “prazno u kulturi”, odnosno da ima prostora da se zaposli jer je samo jedna žena zaposlena na ugovor o djelu.

Sarajlić također navodi da mu je Glumac dužan, a ima i kod Cvrleta, a Cvrle je Senad Hasanspahić, budući SDA ministar za braniteljska pitanja Sarajevskog kantona. Sarajlić je siguran u njegovu odanost jer mu je, kako je potvrdio na snimku bio pomoćnik dok je Sarajlić bio načelnik općine Vogošća.

Pandemija koronavirusa privremeno je bila usporila pravosudnu aktivnost o aferi "Asim", ali je na osnovu dokumenta vidljivo da je u tijeku istraga zbog osnova sumnje da su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović počinili krivično djelo primanja nagrade za trgovinu utjecajem.

Općinski sud u Sarajevu, odnosno sutkinja za prethodni postupak Tanja Curović u krivičnom predmetu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića još 20. ožujka je zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem izdala naredbu za privremeno oduzimanje određenih predmeta koji se mogu koristiti u tijeku istrage.

Odlazak s vrha

Jedna od burnijih afera koja potresla vrh države je i ostavka Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Naime, Tegeltija nije uradio ništa neobično i neviđeno u ovoj državi, ''samo'' je dogovarao s bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buho imenovanje njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Ipak, on negira koruptivne radnje i svaljuje krivicu na pritiske iz SDA-a.

"Sve kako bi se mojom eliminacijom sa mjesta predsjednika VSTV stvorili uvjeti za kontrolu pravosudnog sustava po dubini, a posebno Tužiteljstva BiH", izjavio je Tegeltija.

Audio snimku Tegeltijinog razgovora sa Buhom objavio je portal Istraga.ba, 26. studenog, nakon čega je VSTV BiH 3. prosinca, na izvanrednoj sjednici u Sarajevu, zatražilo ostavku Milana Tegeltije,. On je na sjednici negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruiran. Tegeltijinu ostavku su tražile i međunarodne institucije.

''Treba nam još ovakvih poteza'', rekao je šef Delegacije Europske unije u našoj zemlji pozdravljajući ostavku Milana Tegeltije.

Ranije je se znalo da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija umiješan u koruptivne radnje. Konkretno, da je trgovao krivičnim istragama. Žurnal navodi da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da kako tvrdi Žurnal ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca. Alešević se požalio na nefunkcioniranje rada Tužiteljstva KS.

A početkom 2020. s pozicije je otišla i Tegeltijina kolegica, dotadašnja potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić. Njoj je pak, umjesto nekakve ostavke ili optužnice, istekao mandat. Naslijedila ju je sutkinja općinskog suda u Sarajevu Sanela Gorušanović – Butigan, a Jukić je upamćena kao službenica koja je uporno tvrdila da se pravosuđe mora spasiti.

Slala je pisma članovima Predsjedništva BiH, tražila pomoć UN-a i Europske unije i digla veliku buru i podjelu na dva fronta. Potporu Džaferovića i Komšića nije dobila.

Teška jesen je i iza donedavnog člana Predsjedništva SDA – Aljoše Čampare. On je isključen iz članstva te stranke jer je potpisnik zahtjeva za smjenu Vlade Kantona Sarajevo koju čine upravo SDA uz SBB i DF. Prije toga, Čampara je u rujnu podnio ostavku u Predsjedništvu SDA nezadovoljan unutarnjim odnosima i stranačkom politikom.

''Žao mi je što SDA ne želi da pomogne sama sebi i što je izgubila dodir sa običnim građaninom, a u stranci koja je sama sebi svrha i koja nije tu za narod, ja sebe već odavno ne pronalazim. U SDA se uvijek nešto "da završiti". Da imam interesa za tim vidio bih sa Asimom da mi završi da me vrate, ali nemam", kazao je Čampara.

Nije sve tako divno

Ova godina bila je svima na svijetu veoma teška, a zamislite kako je bilo kada se nije posrećilo ni stranačkim ''gazdama'' koji su zahvaljujući lokalnim izborima održanim u studenom shvatili da u nekim važnim mjestima nemaju baš tako dobru podršku.

Tako je SNSD izgubio gradonačelničko mjesto u Banja Luci. Uporni i mladi Draško Stanivuković (PDP) pobijedio je Igora Radojčića. Inače, SNSD i SDA, su, prema procjeni analitičara, najveći gubitnici izbora u BiH, mada su osvojili najviše glasova.

SNSD je izgubio i načelnička mjesta u Derventi, Brodu, Modriči, gdje su također vladali godinama.

U Federaciji BiH najveći gubitnik izbora je SDA, koja je izgubila vlast u Sarajevu, gdje su primat preuzele stranke tzv. "Četvorke".

"Može se reći da smo u Sarajevu izgubili, a da smo u Bosni i Hercegovini pobijedili. Na prošlim izborima imali smo načelnike u 30 općina, a sad ćemo imati koju manje", kazao je Izetbegović.

SDA definitivno prolazi kroz turbulentnije razdoblje, a ova godina mogla je biti pogubna i za Sebiju Izetbegović protiv koje su se ''urotili'' visoki službenici SDA poput Alme Čolo, Edhema Bičakčića, Denisa Zvizdića, Semira Efendića i brojnih drugih tvrdeći da se treba maknuti s političke scene.

Padobran joj je aktiviran.

Bakir Izetbegović, inače suprug Sebije Izetbegović, mišljenja je kako oni nisu u pravu i da je njegova supruga postigla mnogo u SDA točnije da je za ''godinu dana napravila uspjeh kakav oni (neki u SDA) nisu za deset ili dvadeset godina'' te da su u suštini svi ljubomorni na Sebiju Izetbegović jer – za razliku od nje – oni nemaju ''politički damar i karizmu''.

''Treba poštovati žene, njihovu jednakost, premašiti balkanski mentalitet i odnos po kom muž ženi naređuje što će uraditi, ili neće uraditi. Sebija Izetbegović je slobodna i realizirana osoba, svoje odluke donosi sama, pa će i u ovoj situaciji svoju odluku donijeti sama'', izjavio je Bakir Izetbegović.

Kako dalje...

Dok još uvijek traju turbulencije u Mostaru, znamo da je HDZ uspio zadržati sve općine u kojima je imao vlast, osim Tomislavgrada. No, HDZ BiH je nakon 26 godina izgubio nešto puno više, a to je vlast u Hercegbosanskoj županiji. Naime, sredinom prosinca nakon 26 mjeseci od izbora, uspostavljena je Vlada sa sjedištem u Livnu u kojoj neće sjediti ministri iz HDZ-a BiH. Ivan Vukadin, bivši član HDZ-a BiH i predsjednik novoosnovane stranke Hrvatski nacionalni pomak, imenovan je za premijera. Novu vladu podržao je i dio srpskih i bošnjačkih zastupnika.

Pred sam kraj godine odlazi i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

"Ja bih osobno nakon dvanaest godina na ovom položaju pozdravio promjenu na mjestu visokog predstavnika“, rekao je Inzko za austrijsku novinsku agenciju.

Austrijski diplomat je potvrdio da je Njemačka za njegova nasljednika predložila političara Kršćansko-socijalne unije i bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta.

Napomenimo kako će se puno njih spasiti totalnog pada i potonuća, zakačiti za neki vrh i ostati u njemu. Zato će mnogi, kao granični policajac iz Brčkogu rujnu, dobiti otkaz zbog mita od 20 eura. Tada su, kao, svi pošteni. Zna se, teži je prekršaj s 40 maraka nego s 10 milijuna. 

A oni, mijenjaju se, odlaze i dolaze. Neki ostaju predugo. Samo im želimo poručiti da se ne igraju više sa snimkama koruptivnih radnji, mandatima i odgovornošću nad našim životima. Među brojnim ''lošima'' kriju se i oni ''dobri'', samo im, možda, u Novoj godini treba pružiti priliku da se istaknu i pokrenu nešto osim optužnica protiv samih njih. Sretna Nova!

Kopirati
Drag cursor here to close