Široki Brijeg

Tko je nepismen: Republikanci odgovorili Mladeži

Vijesti / Politika | 28. 09. 2017. u 13:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Skriveni iza stranačke omladine (valjda nije njihova razina baviti se nama 'malima'), računajući na anonimne profesionalne komentatore, umjesto rasprave u gradskom Vijeću, vladajuće strukture Širokog Brijega pokušavaju raspravu o netransparentnom trošenju novca poreznih obveznika prebaciti na web portale. Nastojeći u što manjoj mjeri zatrpavati medijski prostor, osjećamo potrebu odgovoriti na njihovo priopćenje, budući da direktno prozvali našu stranku i našu vijećnicu Antoniju Banožić'', navodi Hrvatska republikanska stranka u odgovoru na priopćenje širokobriješkog ogranka Mladeži HDZ-a BiH.

Kažu kako se ne žele osvrtati na dio priopćenja ''jer se usuđuju napadati na osobnoj razini''.

''Ako je nekome argument 'slabo ti ide matematika', 'nepismen si', 'lažeš' i ''ta ti znaš', onda to najbolje govori o onome tko koristi tu argumentaciju. Samo ćemo spomenuti ovo: ako je gradskom čelništvu toliko do transparentnosti rada gradskog vijeća, zašto ne dopuštaju da oni koji ne prate direktno sjednice vijeća, mogu istu odgledati u snimci (jer za to postoje tehnički uvjeti)? HRS je još na prvoj sjednici to tražio, ali prijedlog nije usvojen'', naveli su.

HRS se pita zašto gradsko čelništvo nije dalo odgovore na pitanja, navedena u ''omladinskom'' priopćenju na samoj sjednici vijeća, umjesto da ih šalje u javnost, i to nakon dva dana.

''Umjesto toga, na naše pitanje o netransparentnom utrošku sredstava za plaće/naknade/usavršavanja na sjednici vijeća dobili smo sljedeći odgovor, citiramo: „kompjuterski to ide i da to kompjuter ne može prihvatit drugačije“ - kraj citata. Prosjek od 47% kojeg smo spominjali se odnosi na sve planirane naknade, a taj prosjek je protivan Zakonu o proračunima i preporukama Ureda za reviziju institucija, jer ne bi trebao premašivati 20% na godišnjoj razini. Isti će, sudeći po utrošku 47% za prvih šest mjeseci tekuće godine, premašiti 100% do kraja godine. Dakle, cjelokupni iznos odnosi se na trošak za plaće od preko 20% ukupnog novca iz proračuna. Zakon kaže, ne HRS, da taj prosjek ne smije premašivati 20%, jer dolazi u pitanje postojanost i financijska stabilnost jedinice lokalne samouprave. Odgovor smo tražili kako bi se vidjelo kamo/kome/za koje namjene ide novac i po kojem pravilniku. Pravilnik ne postoji, a zakonski mora postojati!''

HRS se osvrće i na demografske podatke te je uputila pitanja gradskoj vlasti ''neće li i na njih odgovoriti preko portala, kada već ne znaju u gradskom vijeću gdje je za to i mjesto''.

Hrvatska republikanska stranka - Odgovor na medijske prozivke - Široki Brijeg

Skriveni iza stranačke omladine (valjda nije njihova razina baviti se nama „malima"), računajući na anonimne profesionalne komentatore, umjesto rasprave u gradskom Vijeću, vladajuće strukture Širokog Brijega pokušavaju raspravu o netransparentnom trošenju novca poreznih obveznika prebaciti na web portale.

Kopirati
Drag cursor here to close