Zločin

Tko je Enveru Zorniću rekao da šuti?

Kolić je kazao da je Zornić u zatvoru za monstruozna ubojstva proveo ukupno dva mjeseca i 20 dana.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2019. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnik Envera Zornića, čiju je smjenu naredila Vlada Kantona Sarajevo s mjesta direktora sarajevskog poduzeća Topalane, nakon što je otkriveno da je bio osuđen za ubojstvo grupe Hrvata i Srba tijekom rata u Sarajevu izjavio je za televiziju N1 kako je ubojstvo Josipa Gogula naredio vojni vrh RBiH.

''Odlično poznajem taj slučaj iz 1993. Ako želite da pričate o predmetu Gogula i ostali volio bih da dovedete gospodina Ljubića iz HNS-a i gospodina Muslimovića, koji je tada bio načelnik vojne sigurnosti i onda možemo pričati o društvenim posljedicama tog ubojstva na kompletna društveno-politička zbivanja u Bosni i Hercegovini. Znate da su se ubojstva dogodila kad su se vodili mirovni pregovori u Ženevi između Izetbegovića i Tuđmana. Tuđman je u po saznanju o ubojstvu pregovore odlučio napustiti rekavši 'u Sarajevu je ubijen vitez hrvatskog naroda'. A znamo tko je bio gospodin Gogula i znamo da nikada nije rasvijetljeno od koga je to mogao dobiti naredbu gospodin Zornić da se počine ta ubojstva. Ako je Zornić bio zapovjednik on je morao dobiti zapovijed od nekoga s vojnog vrha imajući u vidu društvenu poziciju koju je imao gospodin Gogula u hrvatskom narodu i HDZ-u'', izjavio je za N1 Zornićev odvjetnik Kadrija Kolić.

Upitan zašto se stalo s istragom i zašto se stalo s obnovom postupka kada je to tražio Zornić?, Kolić je rekao kako je obnova postupka krenula 1995. i da je potom po žalbi ukinuta.

''Gospodinu Zorniću je tada rečeno: 'Šuti, ne možeš pobijediti. Dobit će te pomilovanje nakon dvije godine i dva mjeseca''', rekao je i dodao kako mu je to rekao ''tadašnji politički i vojni vrh''.

Kolić je kazao da je Zornić u zatvoru za monstruozna ubojstva proveo ukupno dva mjeseca i 20 dana.

''Služio je kaznu u Centralnom vojnom zatvoru i nakon toga dolazi do pomilovanja. Ako želimo graditi pravni poredak zasnovan na međunarodnim standardima onda nema kazne poslije pravosnažne kazne. Zornić se sada duplo kažnjava, a to nam zabranjuje Europska konvencija o ljudskim pravima. Mnogo je značajnija stvar za kompletnu priču da kažemo da Ustav i zakon zabranjuju dvostruko kažnjavanja i da Zorniću nije izrečena mjera zabrane društvenog angažmana, političkog djelovanja i obnašanja javnih dužnosti'', kazao je odvjetnik Kolić.

Video: Advokat: Zornić tražio obnovu postupka, ali mu je rečno da šuti


Zornić je kazao da je protiv njega montiran proces? Upitan tko ga je montirao, Kolić je kazao da je to učinila ''tadašnja vojna sigurnost''.

''Njemu nije dana mogućnost obnove postupka i poručeno mu je da šuti'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close