Na današnji dan

Tko je bila Mladež HDZ-a te daleke 1994. godine

Vijesti / Politika | 15. 10. 2018. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HDZ BiH / Prva konvencija Mladeži HDZ BiH i konfederalni sporazum s Mladeži HDZ-a R

Prije 24 godine, 15. i 16. listopada sada dalete 1994. godine održana je u Mostaru, u Hrvatskome domu Herceg Stjepan Kosača, Prva konvencija Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine na kojoj je sudjelovalo 76 akreditiranih izaslanika iz 30 općinskih organizacija.

Uz tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Darija Kordića, Konvenciji su se obratili visoki dužnosnici HDZ-a Vladimir Šeks, Luka Bebić i Vice Vukojević, a skup je pozdravio i osobni izaslanik visokoga predstavnika EZ-a Hansa Koschnika.

Počasni su gosti bili također i don Luka Pavlović, generalni vikar mostarske biskupije, fra Iko Skoko, don Ivan Vukšić, prof. dr. sc. Zdenko Kordić, rektor Sveučilišta u Mostaru, dopredsjednici HDZ-a BiH Srećko Vučina i Jozo Marić, Vladimir Šoljić, zamjenik predsjednika Vlade HR HB i mnogi drugi.

U ime nacionalne organizacije MHDZ-a RH nazočno je bilo kompletno Predsjedništvo na čelu s Mariom Kapulicom, a doprinos u pripremi konvencije dao je i glavni tajnik Zdeslav Milas. Bili su nazočni i članovi iz Australije i Njemačke.

Programska povelja prihvaćena je 15. listopada 1994. godine, usvojena je i Odluka o konfederalnome odnosu s nacionalnom organizacijom MHDZ-a. Ova je odluka de facto značila jedinstveno djelovanje stranačkoga podmlatka kao izraz neodvojivosti hrvatskoga naroda zasnovan još na proglasu HDZ-a iz 1989.

Nakon provedbe rezultata glasovanja ponovno izabrani predsjednik Zoran Tomić i nacionalni predsjednik Mario Kapulica potpisali su svečano Odluku o konfederalnom odnosu.

Prema ovoj Odluci “usklađuju se svi strateško-politički ciljevi između organizacija, posebice o pitanjima jedinstva hrvatskoga naroda i hrvatske mladeži.”

Dalje, u međunarodnim stranačkim odnosima nacionalna organizacija MHDZ-a zauzet će se na multilateralnoj (DEMYC – europska, IYDU – svjetskaasocijacija) i bilateralnoj razini da MHDZ BiH bude ravnopravan partner i stalni predstavnik hrvatske mladeži na prostoru BiH s ciljem učlanjena u te asocijacije.

Više o ovome događaju koji se u Mostaru dogodio prije 24 godine, možete pročitati na stranicama portala hms.ba

Kopirati
Drag cursor here to close