Džeferović

Kakav je status BiH na NATO putu, neka otvori web stranicu NATO saveza

Član Predsjedništva BiH je naglasio da "tko hoće da sazna kakav je status BiH kada je u pitanju njen NATO put, neka otvori web stranicu NATO saveza, sve će mu se samo kazati".
Vijesti / Politika | 25. 11. 2019. u 12:22 Fena
Džeferović ispred Vječne vatre

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon polaganja cvijeća ispred Vječne vatre, povodom 25. studenog, Dana državnosti BiH, na novinarska pitanja, između ostalog, odgovarao je i o suštini dokumenta koji je donijelo Predsjedništvo BiH u vezi sa ANP-om, te o različitim stavovima i tumačenjima ostala dva člana Predsjedništva.

''Ja sam netom nakon sjednice Predsjedništva sasvim jasno poručio bh. javnosti da se radi o odluci koja je donesena konsenzusom. To je odluka koja je duboko na tragu poštivanja principa vladavina prava, donesenih zakona, odluka i strategija koje su važeće u ovoj zemlji. To je odluka koja je prihvatljiva NATO savezu i što je jako važno da je to odluka koja omogućava deblokadu formiranja vlasti na državnom nivou. Očekujem da se vlast na državnom nivou što je moguće prije uspostavi, da se uspostavi što je moguće prije vlast na federalnom nivou i u preostalim kantonima, te da se konačno počne raditi posao zbog čaga su vlasti birane u ovoj zemlji'', kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da "tko hoće da sazna kakav je status BiH kada je u pitanju njen NATO put, neka otvori web stranicu NATO saveza, sve će mu se samo kazati".

''Ja ne želim da sudjelujem u toj polemici, ja mislim da nam te vrste polemika nisu potrebne. Jednostavno, stvari su potpuno jasne i transparentne. Ovo je odluka, koja nije poraz niti pobjeda, niti jednog političara, niti jedne politike u BiH. Ovo je pobjeda BiH i ljudi koji žive u BiH'', smatra Džaferović.

Na pitanje je li ova odluka Predsjedništva BiH poništava vojnu neutralnost Republike Srpske, Džaferović je odgovorio da "odluka omogućava unaprjeđenje našeg odnosa i suradnje s NATO svezom i poštivanje svih odluka koje su donijeli BiH i NATO savez u vezi s tim pitanjem".

Nakon jučerašnjeg uhićenja bh. državljanina Osmana Osmanovića na granici BiH i Srbije, od strane srbijanskih vlasti zbog navodnog ratnog zločina, Džaferović je kazao "da je neprihvatljivo da Republika Srbija sudi državljane BiH za bilo koje eventualno krivično djelo za koje se neko sumnjiči, dok postoje pravosudne institucije BiH koje su za to nadležne".

''Na našim institucijama, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu pravde i državnim pravosudnim institucijama je da se hitno uključe u to i druga pitanja, kako bi se stvar dovela u sklad s principima međunarodnog prava'', rekao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close