Protiv konstitutivnosti

Tko će vrištati zbog Komšića?

Komšić nije dugo čekao da odgovori lideru SNSD-a. Ocijenio je da dosljedno provođenje Mišljenja Europske komisije predstavlja problem za politiku blokada...
Vijesti / Politika | 19. 08. 2019. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio da će odbacivanje načela konstitutivnosti naroda u BiH biti jedna od tema o kojoj će razgovarati s europskim dužnosnicima, reagirao je član državnog Predsjedništva Milorad Dodik, prenosi Federalna televizija.

Kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da su svi pokušaji koji osporavaju taj ustavni princip antiustavni i antidaytonski.

Dodik je Komšićevu najavu o ukidanju načela konstitutivnosti naroda u BiH ocijenio otvorenim podrivanjem sustava na kojem počiva naša zemlja. Dodao je da se Komšić krije iza mišljenja Europske komisije koje je, kako kaže, selektivno i pogrešno pročitao i protumačio, te da tako pokušava lansirati svoje političke ideje napadajući Ustav. Zanimljivo mu i što OHR o ovome šuti.

''Zamislite da kažem da ću se kao srpski član Predsjedništva u susretu s europskim dužnosnicima zalagati za neovisnost Republike Srpske, kakva bi histerija nastala i u Sarajevu i u međunarodnom krugovima. Svi bi vrisnuli da je to antiustavno i antidaytonski. Pa zar zalaganje za ukidanje konstitutivnosti također nije antiustavno i antidaytonski? E to je ta međunarodna zajednica i OHR i to su politike dvostrukih standarda koje su BiH i dovele do ćorsokak'', kazao je Dodik.

Komšić, navodi FTV, nije dugo čekao da odgovori lideru SNSD-a. Ocijenio je da dosljedno provođenje Mišljenja Europske komisije predstavlja problem za politiku blokada Milorada Dodika. Negirao je da se krije iza mišljenja Europske komisije, te pojasnio da on poziva na dosljedno provođenje preporuka i mjera iz tog mišljenja.

 

''Nije točno da se ja zalažem za ukidanje konstitutivnosti, nego za odbacivanje. To nisu isti pojmovi. Ukidanje je nasilan čin, a odbacivanje jedan proces koji se naslanja na presude Europskog suda za ljudska prava, koji nije pozvao na nasilje nego na usklađivanje pravnog sistema Bosne i Hercegovine s Europskom unijom. Zna to i Dodik, znaju to i u HDZ-u, ali im je teško prihvatiti. Zato ih je uhvatila ova panika'', poručio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close