Lokalni izbori

Tko će na kraju postati načelnik Travnika?

U travničkoj SDA odluku SIP-a smatraju jedinom pravednom i, kako kažu, zakonitom.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2020. u 10:03 Bljesak.info
Odluka Apelacijskog vijeća Suda BiH o izborima za načelnika Travnika naredne sedmice?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema utvrđenim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva, kandidat SDA za načelnika Općine Travnik, Mirsad Peco, koji je preminuo na dan lokalnih izbora, proglašen je pobjednikom izbora u ovoj općini.

Dok se čeka ishod žalbe na Sudu BiH, te nakon toga i konačan stav SIP-a, SDA i HDZ, čiji je kandidat drugi po broju osvojenih glasova, imaju potpuno oprečne stavove o mogućem rješenju izbora za načelnika u Travniku.

Smrt kandidata SDA za načelnika Općine Travnik na dan održavanja izbora, kojeg je SIP Bosne i Hercegovine nakon brojanja proglasio pobjednikom, slučaj je za koji se još ne može predvidjeti kakav će biti konačan ishod.

U travničkoj SDA odluku SIP-a smatraju jedinom pravednom i, kako kažu, zakonitom.

"Mi očekujemo da će i svi oni koji donose odluke i mišljenja dati pozitivno mišljenje SIP-u da krene u dalje procese. Sljedeći korak bi bio da se proglase konačni rezultati, da je naš doktor konačni pobjednik, a onda nakon toga je lako vratiti u zakonski okvir", kaže Tahir Lendo, predsjednik SDA Travnik.

HDZ Travnik, čiji je kandidat drugi po broju osvojenih glasova, za razliku od SDA, ima potpuno suprotan stav kada je riječ o konačnom ishodu lokalnih izbora u ovoj općini.

Uputili su žalbu Apelacijskom vijećem Suda BiH, a kao jedan od argumenata u travničkom HDZ-u ističu da je SIP samo nekoliko dana prije proglašavanja pobjednika lokalnih izbora u Travniku za kandidata SDA, Mirsada Pecu, proglasio prestanak mandata zbog smrti u Federalnom parlamentu.

"Tu se dogodila jedna greška na koju smo mi reagirali apelacijom pred Sudom BiH, ta se apelacija razmatra i vjerojatno ćemo mi i neke druge korake poduzimati. Jednostavno smatramo da su oni postupali nezakonito", kaže Bojan Domić, predsjednik HDZ-a Travnik.

U SIP-u je BHRT-u rečeno da su pobjednici proglašeni na osnovi broja glasova, a da će nove odluke za Općinu Travnik biti donesene nakon što Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine završi svoj dio posla.

Apelacijsko vijeće Suda BiH svoju odluku kada su u pitanju izbori u Travniku donijet će do sredine idućeg tjedna, piše BHRT.

Nakon toga bi SIP BiH trebao donijeti konačan sud i stav o tome što će se događati kada je u pitanju izbor načelnika Općine Travnik, hoće li se mandat dodijeliti drugoplasiranom ili će biti ponovljeni izbori za načelnika u ovoj općini.

Kopirati
Drag cursor here to close