Vlast je vlast

Tko će koga izbaciti: Izetbegović prijeti HDZ-u

Izetbegović smatra da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira te bez njih ne bi imali ovaj rezultat u oblasti ekonomije.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2020. u 15:48 Bljesak.info/F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Što se tiče HDZ-a, još manje bi im preporučio da odstrani SDA iz vlasti, jer onda se može desiti da SDA može odstraniti HDZ iz vlasti. Takva borba im ne treba'', poručio je Bakir Izetbbegović rekavši kako ne preporučuje koaliciju SBB, HDZ i SDP BiH.

Izetbegović je kazao da je ta mogućnost samo teorijska, te da SDPBiH to nikako ne bi trebalo.

Čelnik SDA smatra da je došlo krajnje vrijeme da se formira snovi saziv Federalne vlade i kompletnog federalnog nivoa.

''Tko će biti dio te Vlade to treba dogovarati. Ne znam zašto se Savez za bolju budućnost (SBB) već sada odriče toga, mi smo imali i problema u suradnji, ali u principu dobru saradnju i u prethodnom mandatu, tako da za mene to pitanje ostaje otvoreno'', kazao je Izetbegović te dodao da SBB ima pravo na svoje kalkulacije i odluke.

Zapelo

Naglasio je da će SDA uvijek pokušavati nanovo učiniti stvari stabilnom, da se naprave stabilne koalicije te da je SBB dobrodošao.

Izetbegović smatra da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira te bez njih ne bi imali ovaj rezultat u oblasti ekonomije.

''Oko 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. To je skoro 2:1 po glavi stanovnika. Oko 80 posto goriva se troši u FBiH, što je direktno povezano s ekonomijom. Oko 90 posto turističkih posjeta je u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade i dobrog premijera, bez obzira na trenutačne krize i afere'', kazao je Izetbegović.

Kako je dodao trenutna situacija rezultat je dobrog petogodišnjeg rada zajedno sa SBB-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Govoreći o narednim pregovorima oko formiranja novog saziva Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da je "zapelo već godinu i pol" te da su se pomalo umorili i prestali da traže potpuno logičnu stvar od HDZ-a koji je to i zaustavio.

''Pomalo smo zaboravili kako je sve to počelo, ali mislim da je krajnje vrijeme. Davno je netko kazao da do nove vlade nećemo doći prije lokalnih izbora i nisam vjerovao da ćemo dotle doći, ali izgleda, nažalost da je to tako'', istaknuo je Izetbegović, naglašavajući da ne mogu natjerati HDZ na nešto na što ih zakon i ustav obvezuje.

Imena načelnika

Na pitanje o razgovorima o imenovanju novog ministra sigurnosti BiH, Izetbegović je kazao da će Kadrovska komisija SDA zasjedati već ovog tjedna te da imaju nekoliko prijedloga za novog ministra koji su kvalitetni i iskusnu ljudi, nakon što je Fahrudin Radončić lider SBB-a podnio ostavku na to mjesto.

Novinare je zanimalo očekuje li u tom smislu blokadu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovog predsjednika Milorada Dodika, Izetbegović je naveo da očekuje blokadu SNSD-a u svemu, ali morat će doći do imenovanja ministra kao i direktora nekih drugih agencija i institucija.

''Očekujemo da SNSD sjedne s nama da se dogovorimo oko tih važnih 30 pozicija među njima je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) i druge'', naglasio je Izetbegović.

SDA i dalje čeka na to, kaže Izetbegović, jer nisu u mogućnosti natjerati predstavnike SNSD-a da to učine, a SNSD u isto vrijeme mimo tog dogovora pokušava staviti na sjednicu Vijeća ministara BiH ono za što je zainteresirana samo SNSD-ova strana.

Najavio je i da bi SDA već u sljedećih petnaestak dana trebala izaći s imenima načelnika, ali s nadom da će do lokalnih izbora ove godine i doći jer prema porukama SNSD-a i HDZ-a, kaže Izetbegović, teško će doći do održavanja lokalnih izbora ove godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close