Izbori

Tko bi mogli biti kandidati za Predsjedništvo BiH?

Dok opozicijske stranke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH za sada neuspješno pokušavaju iznjedriti ime za člana Predsjedništva vladajući će, izgleda, igrati na sigurno.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2021. u 08:50 Bljesak.info
Predsjedništvo kandidati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još nije sasvim izvjesno hoće li biti općih izbora iduće godine, i kakav će Izborni zakon biti na snazi, ali međustranački razgovori o kandidatima uveliko su počeli. Dok opozicijske stranke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH za sada neuspješno pokušavaju iznjedriti ime za člana Predsjedništva vladajući će, izgleda, igrati na sigurno.

Na megdan konkurenciji iz SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović nagovijestio kandidaturu za Predsjedništvo, ne zna se tko će. “Sarajevska trojka” bi najradije izašla s jednim imenom, ali dogovor neće biti lak. SDP smatra da ima pravo da baš njihov kadar bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva. U javnost su isplivala i imena poznatog odvjetnika, Ifeta Ferageta, koji je već rekao da ne bi u politiku, ali i bivšeg dužnosnika SDA, Denisa Zvizdića, kao potencijalnih kandidata koje bi “Trojka” mogla istaći, prenosi BHRT.

“Postoje oni portali i mediji koji žele da dođu do informacije, a postoje i oni režimski portali bliski vladajućoj SDA stranci koji pokazuju veliki strah od eventualne moje kandidature i pokušaju na neki način da denunciraju moj politički kredibilitet. Vidjet ćemo naravno što će biti, određeni razgovori su u tijeku”, govori Denis Zvizdić, samostalni zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH

Postoji mogućnost i da svaka stranka izađe sa svojim kandidatom. Spekulira se da ambicije za Predsjedništvo ima i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković.

“Ukoliko SDP, Narod i pravda i Naša stranka eventualno budu imali svoje kandidate, izbor za člana Predsjedništva bit će, ne mogu to nazvati obračunom, ali našim natjecanjem, dakle tko lideriše procese unutar 'Trojke'. Između ta dva modela mi razmišljamo šta nam je bolje. Preferiramo svi taj prvi. Dakle da nađemo zajedničkog kandidata. Nije to lako s obzirom na neke naše ideološke razlike”, objašnjava Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde

Nije lako ali bi im to bilo mudro, smatraju analitičari, jer su veće šanse da udovolje biračima ako istaknu jednog kandidata.

Ivana Marić, politička analitičarka govori: “Računajući na ta iskustva iz prošlosti kada im nije baš razum prevladao već su nekako sujete više odlučivale. Nekako sam skeptična da će uspjeti i ovaj put da se dogovore, posebno što su to stranke koje dolaze sa različitih strana političkog spektra”.

Interesantno će biti i u trci za hrvatskog člana Predsjedništva, jer je sve izvjesnije da će glavni kandidati ponovo biti Dragan Čović i Željko Komšić, dugogodišnji glavni konkurenti. Ništa manje napeto nije ni u Republici Srpskoj. Opozicija još nema rješenje. Gradonačelnik Banja Luke, PDP-ov Draško Stanivuković, ne krije da vidi sebe u borbi s Miloradom Dodikom. Vidi se još nekoliko njih. I SDS bi svog čovjeka, a i DNS-ov Nenad Nešić, koji se opozicijskim redovima nedavno priključio, ima velike ambicije. SNSD karte još ne otkriva.

“Sve mi razmišljamo, razmišljam o svemu. To je daleko, kad bude bilo posebno ću vama da kažem”. Kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a ističe: “Izaći ćemo kad se dogovorimo oko toga. To nikada nije lako. I kad se čini da je lako, nije lako. Dobro je što imamo više kandidata. Bilo bi loše da se ne spominje nijedno ime”.

Unutarstranačka previranja među opozicionim partijama ne pomažu. Samostalno teško da bi imali velike šanse, kažu analitičari. Ističu i jedan jako bitan detalj.

“Ponašanje Beograda, odnosno koga će Beograd na neki način podržati a vidimo da trenutno Beograd i Aleksandar Vučić vrata otvara i za neke druge opozicijske političare iz Republike Srpske. Prije svega mislim na gradonačelnika Banja Luke, Draška Stanivukovića”, govori Tanja Topić, politička analitičarka

Nešto jasnija slika mogla bi biti do kraja godine, kada se vidi hoće li se mijenjati Izborni zakon BiH i do koje mjere. U međuvremenu, sve političke stranke razmatrat će po dvije opcije.

Kopirati
Drag cursor here to close