Bez korupcije, nepotizma....

TI BiH i CCI traže bolje reguliranje zapošljavanja u javnom sektoru

Konačno donošenje dopuna Zakona o radu prolongira se već šest mjeseci od strane rukovodstva Zastupničkog doma Federalnog parlamenta
Vijesti / Politika | 22. 12. 2017. u 16:12 Bljesak.info
Kopirati

Transparency International u BIH (TI BiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju zastupnice i zastupnike u Parlamentu FBiH da konačno osiguraju donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH u dijelu koji se odnosi na unapređenje sustava zapošljavanja u javnom sektoru u Federaciji BiH.

Naime, u proteklom periodu TI BiH i CCI su pripremili ''Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnoj službi u FBiH“ koja na principima transparetnosti i meritornosti regulira postupak zapošljavanja u svim subjektima javnog sektora, a koji ne ulaze u sastav državne službe. Vlada FBiH ranije je iskazala spremnost da donese ovu Uredbu odmah po usvajanju izmjena i dopuna Zakona o radu.

Međutim, konačno donošenje dopuna Zakona o radu prolongira se već šest mjeseci od strane rukovodstva Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Na molbu za pojašnjenje i održavanje sastanka oglušila su se oba predsjedavajuća domova, Edin Mušić (SDA) i Lidija Bradara (HDZ), navodi se u priopćenju koje potpisuju TIBIH i CCI.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TI BiH i CCI smatraju izuzetno bitnim bolje reguliranje javne konkurencije u svim dijelovima javnog sektora, jer se samo tako mogu umanjiti koruptivne prakse pri zapošljavanju kao što su stranačko zapošljavanje, nepotizam, mito i kronizam.

''Usvajanjem Uredbe koja propisuje izbor najkompetentnijih kandidata ispunili bi se zahtjevi Reformske agende i konačno pokazala stvarna politička volja u borbi
protiv korupcije. Nalazi iz istraživanja obje organizacije pokazuju da građani smatraju da su postupci pri zapošljavanju u javnom sektoru najkorumpiraniji i da svi građani nemaju jednake šanse'', navodi se u priopćenju TI BiH i CCI koji još jednom apeliraju da se usvoje izmjene i dopune Zakona o radu.

Ove izmjene će omogućiti da Vlada FBiH u najkraćem roku donese Uredbu koja će propisati obvezu provedbe javnog natječaja pri zapošljavanju u cijelom javnom sektoru, uključujući i javna poduzeća, agencije, fondove, kao i obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, koje ne ulaze u sastav državne službe, te jednako važno, zapošljavanje najboljih kandidata, tj. sposobnih, a ne podobnih, po bilo kojem osnovu.

Kopirati