Nedefinirani subjekt sa fus notom

Thaci ljut zbog Dodikovog ''ponižavajućeg poziva'': Ne dolazim u Sarajevo

Iz Dodikovog ureda su naveli da "Predsjedništvo BiH na summit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će sudjelovati kao nedefinirani subjekt sa fus notom".
Vijesti / Politika | 07. 07. 2019. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objasnio je razlog neučešća na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEEPC), koji 8. srpnja počinje u Sarajevu i na Jahorini, a na koji ga je pozvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Usprkos spremnosti da sudjelujem na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine onemogućio mi je učešće i predstavljanje Kosova na tom sastanku", naveo je Thaci na svom Facebook profilu.

Dodao je da je Kosovo uvijek bilo spremno za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje.

"Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je sada slučaj sa organizacijom SEECP-a u BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima je jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama", istakao je kosovski predsjednik, prenosi Klix.

Ponašanje BiH je okarakterizirao kao "neprihvatljivo i paradoksalno".

"Njihovi predstavnici primjenjuju sasvim antieuropsku praksu koja se ne razlikuje od one u Srbiji. Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja zapadnog Balkana nemaju nezaobilazni preduvjet za put ka članstvu u EU. Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i euroatlantskoj budućnosti, ali odbija biti izložena i diskriminirana od bilo koga", istaknuo je Hashim Tachi.

Podsjetimo, nakon poziva na summit iz Dodikovog ureda su naveli da "Predsjedništvo BiH na summit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će sudjelovati kao nedefinirani subjekt sa fus notom".

Lider Kosova nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD-a koja je prošlog mjeseca održana u Sarajevu. Kao razlog nedolaska naveo je činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close