Dan nezavisnosti u Mostaru

Temelji i pečati države se ne mogu i neće staviti pod znak pitanja

Izaslanstva su položila cvijeće na mezarju Šehitluci u Mostaru, te su se učenjem Fatihe ili minutom šutnje prisjetili šehida i boraca palih tijekom obrambeno-oslobodilačkog rata.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2020. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina Mostaraca okupilo se na mezarju Šehitluci u Mostaru gdje je, kao i ranijih godina, obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Izaslanstva su položila cvijeće na mezarju Šehitluci u Mostaru, te su se učenjem Fatihe ili minutom šutnje prisjetili šehida i boraca palih tijekom obrambeno-oslobodilačkog rata.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić za današnji datum rekao je da je jedan od najvažnijih u povijesti BiH. Podsjetio je i na načela uspostavljena na povijesnoj prekretnici 1992, kazavši da je kasnija agresija na BiH bila krvava i teška za patriote koji su stali u njezinu obranu.

“Dakle, nakon 1. ožujka 1992. trebalo je stati i čuvati nezavisnost države koja je u međuvremenu i međunarodno priznata. Zahvaljujući patriotima, njihovom časnom borbom ova zemlja očuvana je u granicama u kojim je priznata od ostatka Europe i svijeta“, izjavio je Mušić.

Naglasio je i kako se temelji i pečati države danas ne mogu i neće staviti pod znak pitanja iako postoje i takva nastojanja.

“Nažalost, unutarnji odnosi u zemlji opterećuju i njezine temelje. I dalje tvrdim da oni koji opterećuju bh. društvo i usporavaju napredak i sve što je uspostavljeno referendumom 1992, nemaju nikakve šanse“, poručio je Mušić.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago podsjetio je da su Bosnu i Hercegovinu već nakon 1. ožijka 1992. priznali SAD i Europska zajednica, te da je ona uskoro postala i dijelom Ujedinjenih naroda.

“Referendum je nažalost bio signal onima koji nisu bili za nezavisnu državu, da započnu agresiju koja je trajala pune tri godine. Hrabrošću patriota država se obranila i opstala u ranije utvrđenim i priznatim granicama. Kasniji napredak išao je sporije nego što smo vjerovali u vrijeme kada je agresija stala, jer pojedine snage jasno i danas pokušavaju na još podmukliji način ostvariti ono što nisu uspjeli u vrijeme agresije. Nećemo to dozvoliti. BiH će nastaviti put prema europskim integracijama i NATO-u. Na našoj strani su svjetske sile koje su bile garant Daytona i koje su garant da se snage koje žele dijeliti zemlju neće aktivirati. Nastavljamo graditi državu po mjeri svih njezinih građana“, poručio je Špago.

Program obilježavanja okončan je kasnijim svečanim prijamom u zgradi Vlade Federacije BiH, u organizaciji Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. U okviru programa sa performansom nastupila je glumica Narodnog pozorišta Mostar Ajla Hamzić, ansambl 'Mostarske kiše, te gudački kvartet.

Kopirati
Drag cursor here to close