Kako kome paše

Televizija istražuje, Cvijanović upozorava: Dan RS (ni)je neustavan

Činjenica je, kako se dodaje, da bošnjački politički predstavnici ponovo pokušavaju pred Ustavnim sudom BiH osporiti Zakon o Danu Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 14:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ureda predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović danas su reagirali povodom ''zlonamjernih i netočnih informacija'' koje u kontekstu obilježavanja 9. siječnja Dana RS, ovih dana emitira ''dio medija u BiH, a posebno u Federaciji BiH''.

''Obilježavanje 9. siječnja – Dana Republike Srpske, realizira se u skladu sa Zakonom o Danu Republike Srpske („Sl. glasnik Republike Srpske“ br. 113/16 od 27. prosinca 2016. godine) koji je legalan i legitiman, na snazi i, kao takav, proizvodi pravna dejstva'', navodi se u priopćenju.

Činjenica je, kako se dodaje, da bošnjački politički predstavnici ponovo pokušavaju pred Ustavnim sudom BiH osporiti Zakon o Danu Republike Srpske, ''ni na koji način ne dovodi u pitanje njegovo aktualno važenje i djelovanje''.

Povijest na udaru

''Ured predsjednice RS-a, ali i druge institucije i, što je najvažnije, narod RS, kako se pokazalo i prilikom obilježavanja ovogodišnjeg Dana RS-a, u potpunosti odbacuju pokušaje bošnjačkih političkih predstavnika za prekrajanjem i izvrtanjem povijesnih činjenica'', tvrdi se u priopćenju.

U skladu s navedenim, navodi se u priopćenju, ''notorna je činjenica da je RS nastala održavanjem osnivačke Skupštine, odnosno usvajanjem Deklaracije o proglašenju 9. siječnja 1992. godine i da je, kao takva, unijela svoj teritorijalni integritet i pravni subjektivitet u daytonsku BiH, što su svojim izvještajima potvrdili i najznačajniji međunarodni pravni autoriteti, poput Venecijanske komisije''.

''Rukovodstvo, institucije i narod RS jedinstveni su u stavu da je Dan RS jedan od ključnih elemenata našeg identiteta, te da o njegovom obilježavanju mogu isključivo odlučivati institucije i narod RS'', kaže se u priopćenju.

Ustavnost na državnoj televiziji

Istodobno, reagirala je i državna televizija koja je navela kako poslovodstvo BHRT-a nije zabranilo korištenje termina neustavan u izvještavanju o obilježavanju 9. siječnja.

BHRT će, u skladu s postojećim internim aktima koja propisuju ponašanje i istupe zaposlenika na društvenim mrežama, ispitati sve činjenice vezane za objave uposlenika na privatnim profilima društvenih mreža, a povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Također, u priopćenju su napomenuli da poslovodstvo BHRT-a nije zabranilo korištenje termina neustavan u izvještavanju o obilježavanju 9. siječnja, niti navođenja svih relevantnih činjenica vezanih za taj datum.

''Svjesni smo obveze i pozicije BHRT-a kao Javnog servisa BiH da izvještava profesionalno i odgovorno o svim događajima, pa i osporavanim datumima, koji imaju različitu percepciju u javnosti. Zato ćemo svoj rad, kao i do sada, i u budućnosti bazirati na profesionalnim standardima, poštujući sve ustavne i zakonske odredbe'', priopćeno je iz BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close