MUPRS

Tekst Daytonskog mirovnog sporazuma pronađen kod Kuntoša nije originalan

Tekst dokumenta za koji se sumnjalo da je original Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, policija RS-a pronašla je 31. listopada
Vijesti / Politika | 08. 12. 2017. u 16:31 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), nakon izvršenog vještačenja teksta ''Daytonskog mirovnog sporazuma'', pronađenog 31. listopada 2017. godine na Palama, utvrdili su da se ne radi o originalnom dokumentu, potvrdila je Feni glasnogovornica MUPRS-a Danica Gnjatović.

''S ciljem utvrđivanja relevantnih obilježja spornih dokumenata, primijenjena je nedestruktivna, kriminalističko-tehnička i forenzička metoda vještačenja, te funkcionalni optički insturmenti.

Vještačenje je izvršeno na osnovu naredbe Posebnog odjela republičkog tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske u Banjoj Luci.

Vještačeni dokumenti će biti vraćeni u depozit Okružnog suda u Banjaluci'', precizirala je Gnjatović.

Tekst dokumenta za koji se sumnjalo da je original Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, policija RS-a pronašla je 31. listopada, tijekom pretresa stambenih prostorija Željka Kuntoša nekadašnjeg vozača Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Miljkan Pucar, odvjetnik Željka Kuntoša, tvrdio je još ranije da kod njegovog klijenta nije nađen original Daytonskog sporazuma, već kopije određenih dokumenata na engleskom jeziku, prenosi Fena.

Fascikla, koja je pronađena kod Kuntuša 31. listopada, kada su ga uhapsili pripadnici MUPRS-a, otvorena je 7. studenog u banjalučkom Okružnom sudu.

Po nalogu tužitelja pronađeni dokumenti, za koje je policija sumnjala da su primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, upućeni su na prevođenje, a zatim i na vještačenje.

Pripadnik MUPRS-a Željko Kuntoš pušten je 1. studenog da se brani sa slobode, jer su u entitetskom javnom tužiteljstvu smatrali da nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, a policija sumnja da je izvršio kaznena djela trgovina utjecajem i krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Zanimljivo je podsjetiti...

Podsjećamo, 2008. godine otkriveno je kako je originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma izgubljen. Nakon objavljene vijesti, krenulo se u ''potragu'', koja je potom oktrila da je mirovni sporazum izgubila i Srbija. Francuska je u ožujku 2015., nakon zahtjeva Parlamenta BiH, poslala ovjerenu kopiju tog dokumenta. Naime, početkom 2008. Željko Komšić, u to vrijeme predsjedatelj Predsjedništva BiH, na sjednici Predsjedništva upozorio je da je iz arhiva nestao originalni primjerak sporazuma.
 
Znalo se da je Alija Izetbegović osobno u Sarajevo donio originalni primjerak Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat.
 

Tiskarska greška

 
Zanimljivo je da je tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zatražio dokument kako bi uporedio original s verzijama kojima se služe institucije. Tada je Dnevni avaz objavio kako je Radmanović ustanovio da poslovnik o radu ove institucije nije u skladu s originalnim mirovnim sporazumom. Radmanović je posumnjao da je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt promijenio originalni sporazum iz Daytona.
 
Bildt je 1996. u pismu Aliji Izetbegoviću spomenuo tipografsku grešku u ustavu i dodao da će ''buduća izdanja Ustava BiH biti u tekstu koji su stranke usuglasile, a ne u tekstu s tiskarskom greškom''. Daytonski sporazum, odnosno Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, naziv je mirovnoga dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995. Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.
 
Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat. Francuska je čuvar originala Daytonskog sporazuma. U BiH, Daytonski sporazum nikada nije službeno preveden niti je ratificiran u parlamentu i nikad nije objavljen u Službenom glasniku BiH.
Kopirati
Drag cursor here to close