Pravosuđe

Tegeltija zatražio podršku javnosti

Prema njegovim riječima, vladavina prava je ''obična ispolitizirana licemjerna fraza koja ne znači ništa''…
Vijesti / Politika | 28. 11. 2020. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija izjavio kako je nezakonito sustavno i kontinuirano praćenje, snimanje i prisluškivanje vodećeg čovjeka pravosudnog sustava radi pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža kao materijala kojim bi trebalo proizvesti personalne promjene u pravosudnom sustavu potpuni fijasko države i njenih institucija.

"Umjesto da se javnost bavi pitanjem narušavanja temelja institucionalne i osobne sigurnosti, koju država osigurava svojim građanima, dolazi do potpuno apsurdnog i nezamislivog prihvaćanja takvih duboko nezakonitih ponašanja, kojima se narušavaju osnovni postulati demokracije, slobode, ustavnosti i zakonitosti, te elementarnih sloboda i prava građana", rekao je Tegeltija za Srnu.

Prema njegovim riječima, vladavina prava je ''obična ispolitizirana licemjerna fraza koja ne znači ništa'', a BiH je zemlja koja ne može osigurati minimum institucionalne i osobne sigurnosti nijednom svom građaninu.

"Ako se u BiH smatra potpuno normalnim, dozvoljenim i nekažnjivim nezakonito i proizvoljno sustavno i kontinuirano praćenje, snimanje, prisluškivanje predsjednika VSTS-a s ciljem pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža, kao navodnih materijala kojim bi trebalo proizvesti personalne promjene u pravosudnom sustavu, onda to predstavlja potpuni fijasko države i njenih institucija", smatra Tegeltija.

Istaknuo je kako je neprihvatljivo da je predsjednik VSTS-a, kao netko tko je na čelu pravosudnog sustava, izložen takvim nezakonitostima i nesputanoj sili obavještajnog i paraobavještajnog aparata.

"Onda svaki čovjek koji obavlja bilo koju dužnost na način koji se ne dopada ili nije u skladu sa željama određenog političko-obavještajnog aparata, i uopće svaki građanin kojeg ta struktura definira kao `problem`, može da očekuje nezakonite ucjene i pritiske, pri čemu neće imati mogućnost da se žali, jer je to isto što se dogodilo i prvom čovjeku pravosudnog sustava prihvaćeno kao normalno i dozvoljeno", dodao je Tegeltija.

Naveo je kako se javnost bavi nezakonitim montažama kao rezultatima očito izvršenog teškog krivičnog djela i ugrožavanjem ustavnog uređenja BiH, umjesto da se bavi pitanjem koliko su građani sigurni i zaštićeni od nezakonitosti i proizvoljnosti tog političko-obavještajno-paraobavještajnog aparata.

"Javnost takve nezakonite montaže uzima kao gotove i zakonite činjenice što je potpuni apsurd i negacija elementarne vladavine prava i ustavnosti uopće", upozorio je Tegeltija.

Pozvao je sve građane, medije, političke stranke, sudce i tužitelje, neovisno podržavaju li njegov rad ili ne, prvenstveno zbog samih sebe i budućnosti BiH, da postave sebi pitanje je li to način na koji treba funkcionirati BiH.

"Oni koji ne podržavaju moj rad, koji danas makijavelistički podržavaju ovakav brutalan nezakonit nasrtaj na osnovne postulate pravne države, treba da se zapitaju koji će argument imati sutra kada se tako nešto bude dešavalo njima, a dešavat će se, jer ako sada prođe, dobit će puni legitimitet za budućnost", poručio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close