Osjeća se ugroženim

Tegeltija zatražio osobnu zaštitu nakon Mektićevog poziva na prosvjed

''Predsjednik VSTV-a BiH poziva Tužiteljstvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra sigurnosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredaba Kaznenog zakona BiH", navodi se.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2019. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića u kojima poziva na prosvjede ispred sjedišta Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija zatražio je osobno osiguranje te pozvao Tužiteljstvo da procesuira Mektića.

"Nakon najnovijih istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine gospodina Dragana Mektića, kojim poziva na političke prosvjede ispred zgrade VSTV-a BiH u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTV-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je također uputio ministar sigurnosti BiH, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodinu Mirsadu Viliću te zatražio osiguranje njegove osobne sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu", navodi se u reakciji VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktualnih događanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova osobna sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTS-a BiH.

"Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra sigurnosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor sigurnosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTV-a BiH poziva Tužiteljstvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra sigurnosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredaba Kaznenog zakona BiH", navodi se.

Predsjednik VSTV-a BiH također ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nositelje pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organiziranje političkih prosvjeda, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa, prenosi Klix.ba.

"Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i izravni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske prosvjede jer su svi prosvjedi kojih je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na navedeno, sve eventualne prosvjede koji bi se mogli dogoditi nakon njegovog poziva, smatrat ću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje osobne sigurnosti od strane ministra koji bi o mojoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih drugih građana, morao da se brine", zaključuje se u reakciji Tegeltije.

Kopirati
Drag cursor here to close