Formirat će se fond za pomoć?

Tegeltija: BiH se uspješno bori da sačuva životni standard građana

Usvajanjem proračuna mogao bi biti formiran fond pomoći , smatra Zoran Tegeltija
Vijesti / Politika | 30. 07. 2020. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija pozdravio je usvajanje proračuna BiH, posebno jer bi mogao biti formiran fond za pomoć onima koji su pretrpjeli veliku štetu zbog epidemije virusa korona.

''BiH se uspješno bori da sačuva ekonomiju, životni standard građana i spasi radna mjesta koliko se to može. Mi smo u ozbiljnoj krizi koja ne pogađa samo BiH, nego cijeli svijet'', rekao je Tegeltija i dodao da je u prvom redu briga za zdravstvenu zaštitu društva, a zatim za ekonomiju i gospodarstvo.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko modela kako dodijeliti ta sredstva.

Mediji, kultura, sport...

''Gledat ćemo da pomognemo i onim oblastima koje su nekako ostale po strani u ovim momentima, a također se suočavaju s krizom – mediji, kultura, sport… Vidjet ćemo kolika će ta sredstva biti'', rekao je Tegeltija za “Dnevni avaz”.

Predsjedavajući Vijeća ministara konstatirao je da ''sada svi oni koji su izgovore za neodržavanje izbora tražili u neusvajanju proračuna više nemaju nijedan argument zbog čega ne bi trebalo održati izbore''.

''Kao što sam i ranije govorio, proračun BiH nema problema da planira 4.187.000 KM za financiranje lokalnih izbora, a sve ostalo je na Središnjem izbronom povjerenstvu'', dodao je Tegeltija.

Procjene nisu optimistične

Govoreći o video-samitu Atlantskog vijeća iz Washingtona, na kojem su sudjelovali i lideri zemalja zapadnog Balkana, Tegeltija je rekao da je to bila dobra prilika da se razmijene mišljenja o nalaženju najboljih odgovora na krizu prouzrokovanu virusom korona koja je pogodila ne samo BiH i zemlje regiona, već i EU i cijeli svijet.

''Procjene međunarodnih financijskih organizacija u vezi s krizom prouzrokovanom pandemijom virusom korona nisu nimalo optimistične i stalno se mijenjaju s obzirom na to da je pandemija i dalje u toku i da je vrlo teško procijeniti do kada će trajati'', istaknuo je Tegeltija.

Dodao je da je evidentno da je globalna ekonomija usporena, u znatnoj mjeri je otežan i smanjen protok ljudi, robe, usluga i kapitala, te da ovakva situacija zahtijeva od ljudi koji su odgovorni za ekonomiju svojih zemalja brzu i odlučnu reakciju kako bi se oporavila privreda i vratila radna mjesta.

Prema njegovim riječima, za BiH i sve zemlje zapadnog Balkana veoma je važno koliko će pandemija trajati u zemljama EU, jer su EU i zemlje Zapadne Europe najvažnije tržište BiH i regiona.

Ekonomske posljedice

''Ekonomske posljedice epidemije virusa korona trajat će nekoliko godina i ekonomski oporavak regiona moguć je uz snažnu i koordiniranu regionalnu suradnju i ekonomsku integraciju, te uključivanjem u globalne lance vrijednosti s ciljem priključivanja jedinstvenom europskom tržištu'', rekao je Tegeltija.

Ističući da Vijeće ministara mora biti mjesto donošenja odluka i na kojem zbog političkih tema ne smiju biti blokirana pitanja od životnog značaja za BiH, Tegeltija je konstatirao je razumljivo da, kada je riječ o imenovanju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje, postoji zanimanje tko će njima rukovoditi ubuduće s obzirom na važnost tih institucija.

''Mislim da će pregovori o imenovanju rukovoditelja u tim institucijama trajati duže nego za ostale pozicije'', zaključio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close