Izvanredna sjednica

BiH će tražiti međunarodnu pomoć u osiguravanju cjepiva

Izmijenjeni tekst Pozicije je usklađen s komentarima članova Kolegija za europske integracije i rezultat je kompromisa, nakon održanih konzultacija Kolegija Vijeća ministara BiH, navode u priopćenju.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2021. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je dodatno izmijenjenu Poziciju Bosne i Hercegovine o procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europska unija (EU) - Bosna i Hercegovina. 

Naime, sastanak će biti održan u Bruxellesu 13. srpnja 2021. godine.

Izmijenjeni tekst Pozicije je usklađen s komentarima članova Kolegija za europske integracije i rezultat je kompromisa, nakon održanih konzultacija Kolegija Vijeća ministara BiH, prenosi N1

Na sjednici je imenovano predstavništvo BiH za ovaj sastanak, koju će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, a u kojoj će biti zamjenica predsjedavajućeg i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković te ministar pravde Josip Grubeša.

Bosna i Hercegovina je nakon 2018. godine, kada je održan treći sastanak, intenzivirala aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i usprkos pandemiji Covida i migrantskoj krizi zadržan je fokus na procesu europskih integracija te su uloženi napori u pogledu provođenja reformi povezanih sa europskim integracijama u korist građana BiH.

Dosadašnji napredak koristit će se kao poticaj za daljnje provođenje reformi, koje se odnose na 14 ključnih prioriteta, i uz podršku EU bila bi veoma ohrabrujuća poruka za građane da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije kandidatski status.

Odluka o traženju međunarodne pomoći

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanja u vidu cjepiva protiv zaraznog oboljenja Covid – 19.

Za potrebe odgovora na pandemiju uzrokovanu Covidom – 19 potrebno je osigurati 370.000 doza cjepiva.

Ovu međunarodnu pomoć primit će Ministarstvo civilnih poslova BiH, a njena raspodjela vršit će se u skladu s ranije donesenom Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Suglasnost za glasanje 

Na sjednici je, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dana suglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike Slovenije koji borave na teritoriji BiH, povodom održavanja zakonodavnog referenduma o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.

Glasanje će biti održano u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu, 11. 7. 2021. godine, u terminu od 09:00 do 17:00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close