Vratiti povjerenje

Tegeltija: Odgovori tužiteljstva se moraju dobiti

"Nitko nema razloga da se boji. Evo, prvi ja da budem ispitan što sam radio tijekom rata", rekao je Tegeltija.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2017. u 21:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija izjavio je večeras da će svi suci i tužitelji u BiH biti obuhvaćeni odlukom VSTV-a da se od tužiteljstva u BiH zatraže podaci vode lise protiv njih istrage za ratni zločin.

Tegeltija je rekao da se odgovori od tužiteljstva moraju dobiti, te izrazio nadu da će se to dogoditi u razumnom roku, piše Srna.

"Što će biti dalje, ovisi od odgovora", istakao je za RTRS Tegeltija i dodao da nakon toga dalje korake treba da poduzimaju Kancelarija disciplinskog tužitelja i Tužiteljstvo BiH.

Tegeltija je naglasio da se ne može dozvoliti da se ćuti na takve stvari i da se mora dati nekakav odgovor na navode u informaciji koju je VSTV-u dostavio Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske o ratnim sucima i tužiteljima, koji i sada obavljaju pravosudne funkcije u BiH.

"Jer zamislite da ljudi, koji su obuhvaćeni ovom informacijom, ostanu pod velom šutnje. Moramo reći da li je to istina ili ne. Mislim da je za sve nositelje pravosudnih funkcija u BiH, suci i tužitelji, korisno da se te činjenice ispitaju i da damo konačni odgovor na to pitanje", kaže Tegeltija.

On je poručio da najnoviji zaključci VSTV-a nisu selektivni jer se odnose na sve suce i tužitelje, te da nitko ne treba da se plaši ako je tijekom rata radio "čestito, čisto i pošteno".

"Nitko nema razloga da se boji. Evo, prvi ja da budem ispitan što sam radio tijekom rata", rekao je Tegeltija, a prenosi Srna.

On je naveo da se zaključcima VSTV-a nastoji vratiti povjerenje u pravosuđe u BiH, te da su ove odluke upravo donesene u korist tužitelja i sudaca.

"Moramo da imamo u vidu sve žrtve rata u BiH kako bismo vratili njihovo povjerenje u pravosuđe", istaknuo je Tegeltija.

On je naglasio da su pritisci na VSTV veliki, a posebno oni "iza kulisa" jer, kako kaže, postoje retrogradne snage u pravosuđu i okolo koje govore da je stanje u ovoj oblasti kaotično i gore nego kada su ga oni kontrolirali.

"Mi smo zatekli kaos. Probleme iznosimo i pokušavamo da ih rješavamo transparentno i pravedno. Opredijeljeni smo da popravimo stanje", dodao je Tegeltija.

On je priznao da je situacija u pravosuđu BiH teška i da zahtijeva unapređivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close