Bez kandidatskog statusa

Tegeltija: Neki od 14 prioriteta su kao da BiH očekuje punopravno članstvo u EU

Tegeltija kaže da su nekih od tih uvjeta napisani tako kao da BiH ne očekuje kandidatski status, nego kao da će BiH nakon toga biti punopravna članica Europske unije.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2021. u 13:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne želi biti mjesto političkih debata nego donositi odluke u korist svih građana. Četrnaest prioriteta su važni za BiH, ali ima mnogo važnijih pitanja pred BiH, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

On je, naime, odgovarao na pitanje poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zukana Heleza koji je na zajedničkoj sjednici oba doma pitao što je učinjeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije koji su pred BiH kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

Kandidatski status

Tegeltija kaže da su nekih od tih uvjeta napisani tako kao da BiH ne očekuje kandidatski status, nego kao da će BiH nakon toga biti punopravna članica Europske unije.

Suštinske stvari su, dodaje, tri zakonska rješenja i kao četvrti je Izborni zakon. Jedan od njih je Zakon o javnim nabavkama koji je u parlamentarnoj proceduri, dok će Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) za desetak dana biti poslan u parlamentarnu proceduru.

Kada je u pitanju Zakon u sukobu interesa on je trenutno u fazi usuglašavanja između Ministarstva pravde i Venecijanske komisije te bi se i on vrlo brzo trebao naći pred zastupnicima i izaslanicima.

Podsjetio je da za izmjene Izbornog zakona oformljena Interresorna radna grupa koja će analizirati sve prijedloge te je najavio da je Vijeće ministara spremno utvrditi prijedlog teksta Izbornog zakona ako oko toga bude postignuta politička suglasnost.

Odblokirani procesi

Helez je kazao da za BiH nema ništa prioritetnije od ispunjavanja tih 14 uvjeta te da ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima izuzetno skromne rezultate.

Pozvao je da se otklone blokade koje su, tvrdi, u Domu naroda PSBiH koji treba odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu, ali je upozorio da nije nacionalni interes koja će firma dobiti posao.

Slično pitanje postavio je i poslanik SDA u Zastupničkom domu PSBiH Adil Osmanović ocjenjujući da je Vijeće ministara trebao informirati parlament o tome što je učinjeno do sada kao i da Vijeće ministara ne dostavlja dovoljan broj zakona.

Tegeltija je na to kazao da Vijeće ministara sigurno neće biti institucija koja će te procese blokirati, podsjećajući da je riješeno nekoliko pitanja od kojih je jedan i pitanje izbora u Mostaru, dok su odblokirani neki procesi koji su bili u zastoju nekoliko godina.

Kopirati
Drag cursor here to close