Ponedjeljak

Tegeltija i Dodik traže da DNS konačno odluči tko im je ministar

''Vjerujemo da se sve može dogoditi do 24. prosinca, a sigurno do kraja ove godine'', kazao je Tegeltija.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2019. u 16:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će Demokratski narodni savez (DNS) do ponedjeljak, 16. prosinca utvrditi konačno ime svog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, budući da je dobio imena dva kandidata.

DNS je u ponedjeljak predložio Draška Aćimovića na tu funkciju, a Tegeltija kaže da je danas dobio i drugo ime, koje je osobni prijedlog koji je potpisao zastupnik i član DNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH.

Jedinstven prijedlog

Neslužbeno, riječ je o Mlađanu Božoviću, kandidatu kojeg je predložio Nenad Nešić.

''To mene kao predsjedavajućeg dovodi u vrlo neugodnu situaciju'', rekao je Tegeltija, nakon proširene sjednice Izvršnog odbora SNSD-a.

Stav Izvršnog odbora SNSD-a i njegov je da očekuju da DNS do ponedjeljka utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata za ministra iz reda Ostalih, koji bi, kako kaže, utvrđivao i mišljenje i stav Nenada Nešić, ''koji jedini ima pravo glasa u Zastupničkom domu''.

''Vjerujem da su oni u mogućnosti da to urade i da možemo imati jedinstven stav, s devet glasova u Zastupničkom domu BiH'', kazao je Tegeltija.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da treba da dođe do ubrzanog formiranja Vijeća ministara BiH, nakon što je, poslije srpske i hrvatske, danas i bošnjačka struktura definirala svoja imena za ministre i zamjenike, koja će u ponedjeljak biti dostavljena na provjeru Središnjem izbornom povjerenstvu i Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

Datumi

Nakon toga će se, kaže, stvoriti uvjeti da se održi zajednička komisija, koja bi trebalo da da svoju suglasnost za izbor Vijeća ministara.

''Vjerujemo da se sve može dogoditi do 24. prosinca, a sigurno do kraja ove godine'', kazao je.

Dodik je, nakon proširene sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, izrazio očekivanje da će se sve te aktivnosti u vezi s formiranjem Vijeća ministara završiti do kraja ove kalendarske godine.

''Očigledno je da postoje određene turbulencije u DNS-u, koja je dostavila ime svog kandidata, ali i njihov zastupnik također ime svog'', rekao je Dodik i izrazio nadu da će DNS riješiti to svoje pitanje.

Izvršni odbor je, kaže, odbacio kao neprihvatljiv izvještaj njemačkog pravnog stručnjaka Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH.

Dodik je uvjeren da će u parlamentu, 16. prosinca biti usvojen proračun RS i mjere Ekonomske politike RS-a za sljedeću godinu, a očekuje da će entiteti postići poravnanje u vezin s prihodima od indirektnih poreza.

Kopirati
Drag cursor here to close