Opet

Osmica predložen za fotelju: Tajnovita diploma se provukla zbog Hrvata

''Ova priča se nastavlja jer je naš zadatak dati mišljenje o kandidatima za te pozicije, a konačan stav daje Vijeće ministara'', zaključio je Šarović.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Mirko Šarović (SDS) kazao je danas novinarima u Sarajevu da današnja sjednica nije održana jer nije bilo uvjeta za to budući da nije bilo niti jednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda.



''Neslužbeno smo obaviješteni, iako nije bilo pismenog obrazloženja, da oni nisu došli zato što na dnevnom redu sjednice nije bilo i pitanje imenovanja trećeg čovjeka po važnosti u OSA-i iz reda hrvatskog naroda. To je ono što ja znam'', pojasnio je Šarović.

Govoreći o sljedećim koracima, najavio je da bi predsjedavajući Komisije trebao zakazati novu sjednicu kada se za to steknu uvjeti, ali hoće li se tada birati treći član u toj agenciji nije mogao potvrditi.

''Ova priča se nastavlja jer je naš zadatak dati mišljenje o kandidatima za te pozicije, a konačan stav daje Vijeće ministara'', zaključio je Šarović.

Predsjednik Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Nermin Nikšić je potvrdio da je Zoran Tegeltija, državni premijer, poslao prijedlog za imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e i Ristu Zarića za zamjenika.

''Predstavnici HDZ-a iz oba doma nisu sudjelovali u radu jer predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija u proceduru za imenovanje nije poslao i prijedlog za glavnog inspektora OSA-e'', rekao je Nikšić.

Na sjednici je trebalo biti raspravljano o spornim diplomama direktora ove agencije Osmana Mehmedagića kojem je u kolovozu prošle godine, zbog brojnih nepravilnosti, poništena diploma banjalučkog Fakulteta za poslovne studije.

Nakon toga, u veljači ove godine objavljeno je da je Mehmedagić student travničkog Pravnog fakulteta – odjeljenje u Kiseljaku, a parlamentarnoj Komisiji dostavio je i diplomu Američkog univerziteta u BiH.

Kasnije je potvrđeno da je Mehmedagić dostavio dvije diplome i da je na njih stavljena oznaka tajnosti koju može skinuti jedino Tužiteljstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close